2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld tippek az esővíz felhasználására

A környezettudatos otthonhoz nem feltétlenül kellenek drága beruházások. Olyan apróságokkal is zöldebbé tehetjük a házunkat és a mindennapjainkat, mint például a vízgazdálkodás, egészen pontosan az esővíz felhasználása. Mutatjuk az erre leginkább megfelelő praktikákat!

Esővízgyűjtő tartályt már pár ezer forintért lehet kapni szinte bárhol, a ház körül pedig rengeteg mindenre fel lehet használni az összegyűjtött adagokat.

Locsolás

Az egyik legegyértelműbb felhasználási lehetőség nyilvánvalóan a locsolás – még akkor is, ha nincsen nagyobb kertje, jól jöhet, hogy nem a csapból kell a vizet kiengedni a virágok locsolásához, hanem már egyébként is összegyűjtött esővizet használ erre a célra. 

Fotó: Pexels

Autómosás

A kocsimosás hasonló probléma, mint a kert öntözése: általában ivóvizet használunk fel hozzá, ráadásul abból is sokat. Egy átlagos slagon keresztül tíz perc alatt több mint 10 liter víz folyik át, egy kocsimosásra így átlagosan 10-100 litert elhasználhatunk – és inkább a 100 felé hajlunk, mint a 10 felé. Ha esővizet használ, máris megspórolja ezt a mennyiséget.

Takarítás

A takarításhoz  is tökéletes az összegyűjtött esővíz. Fel is moshat vele, letakaríthatja a felületeket – a lényeg, hogy jó szűrőrendszert szerezzen be, ami megszabadítja az összegyűjtött vizet a kosztól és a természetes hulladékdarabkáktól.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam