2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly aszály sújtja Chilét

Chile éghajlata mediterrán, az ilyen klímájú területeken világszerte egyre fokozottabb az aszály. A vízhiány elképesztően komoly károkat okoz a dél-amerikai országban. 

2010 óta Chile középső vidékén 20-45 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint a sokévi átlag, Santiago környékén, ahol kb. 7 millióan élnek, a helyzet ennél is szomorúbb:

az elmúlt néhány év során csak az átlagos csapadékmennyiség 10-20 százaléka hullott le.

Az ország meteorológiai adatai a 20. század elejéig nyúlnak vissza, s ebben az időszakban nem volt hasonló léptékű szárazság itt – írja az Earth Observatory nyomán az ng.hu. A paleoklimatológusok szerint a fák évgyűrűinek vizsgálata alapján a mostanihoz hasonló megaaszály legutóbb nagyjából ezer évvel ezelőtt volt, magyarázta René D. Garreaud, a Chilei Egyetem geofizikus-légkörkutató szakembere.

A csapadékhiány miatt tavaly augusztusban mezőgazdasági szükséghelyzetet hirdetett ki az ország mezőgazdasági minisztériuma.

Több tízezer haszonállat elpusztult a farmokon, és hasonló sors fenyeget további tízezreket.

Sok vidéki településen már most is lajtos kocsikkal látják el ivóvízzel a lakosságot, a vezetékes vízrendszer és a víztározók tartalékai az utolsókat rúgják. 

Az El Yeso nevű víztározó műholdképe Fotó: NASA EARTH OBSERVATORY

2016 márciusában még 219 millió köbméter víz volt az El Yeso-víztározóban, 2020 márciusára azonban csupán a teljes kapacitása 40 százalékára, 99 millió köbméterre zuhant a vízmennyisége. 

A víztározóba jutó víz legnagyobb része a télen a hegyekben lehulló hóból származik, ez a tavaszi és nyári hónapok alatt fokozatosan olvad el, és csorog a tározóba. Azonban az elmúlt években nem volt télen havazás a hegyekben. A dél-amerikai ország megaaszályait tanulmányozó kutatás alapján a mostanihoz hasonló helyzetért 25 százalékban felelős a globális felmelegedés, a többi része a Csendes-óceán térségének a légkörzésben, csapadékeloszlásban, óceáni vízhőmérsékletben bekövetkező évtizedes nagyságrendű ingadozások számlájára írandó.

Az előrejelzések szerint Chile 2040-re a világ vízhiányban leginkább érintett országainak élvonalába tartozik majd.

Neked ajánljuk
Vízhiány: egy víztározó miatt csaptak össze a kirgiz és a tádzsik erők Kep, a csőtöréseket kiszagoló szuper eb Kanadából betelepített hódok fenyegetik Patagónia erdőit (videóval) Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam