2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Térképen a Föld édesvízkészlete

Sokáig nem volt egységes és átlátható világtérkép a Föld édesvíztartalékairól. Erre a hiánypótlásra még 2008-ban vállalkozott az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programja, melynek köszönhetően tíz évvel ezelőtt megjelenhetett az első világtérkép a felszín alatti vizekről.

A WHYMAP (World-wide Hydrological Mapping and Assessment Programme) programot az UNESCO koordinálásával és több nemzetközi szervezet részvételével 1999-ben indították el. A felszín alatti vízkészletet bemutató, közel 8 év alatt elkészült globális adatbázist egy részletes világtérkép formájában jelentették meg. A térkép minden olyan felszín alatti vízbázist feltüntet, amely határokon átnyúlik, és a jövőben konfliktus forrása lehet. A kutatók szerint jelenleg 273 ilyen jelentősebb terület van a világon. Ebből 68 Észak- és Dél-Amerikában, 38 Afrikában, 90 Nyugat-Európában, 65 Kelet-Európában és 12 Ázsiában található.

Az elkészült térképek a vízminőségről is tartalmaznak adatokat, egyebek mellett arról is, hogy egy adott vízbázis milyen hamar képes feltöltődni.

A hiánypótló világtérkép Fotó: UNESCO

Az UNESCO adatainak köszönhetően arra is fény derült, hogy a felszín alatt közel százszor több édesvíz áll rendelkezésre, mint a felszínen. Viszont a növekvő szükséglet miatt nő a felszín alatti készletek kitermelése is, de ennek nagy részét nem a közvetlen fogyasztásra fordítjuk.

A kitermelt felszín alatti víz 65 százaléka öntözési, 25 százaléka ivóvízellátási és 10 százaléka ipari célt szolgál.

Különleges helyzetben van Afrika, ugyanis ez a kontinens rendelkezik a világon a legnagyobb felszín alatti vízkészlettel, amelyet az UNESCO jelentése szerint jelenleg még igen kevéssé használnak ki. 

Az 1990-es években Csád, Egyiptom, Líbia, valamint Szudán közös szervezetet hozott létre az úgynevezett núbiai vízbázis hasznosításának koordinálására. Hasonló együttműködés alakult ki Niger, Nigéria és Mali között is. Ám az ilyen pozitív példák  sajnos nagyon ritkák.

  • A térképet itt lehet megtekinteni.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam