2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jégmentessé válhat a Jeges-tenger

Egy nemzetközi kutatócsoport 40 különböző klímamodell elemzése alapján arra jutott, hogy már 2050 előtt is lehetnek olyan nyarak, amikor a Jeges-tenger jégmentes lehet. A szakemberek szerint a klímavédelmi intézkedések hatékonyságán múlik a jelenség gyakorisága.

A világ 21 kutatóintézete a Hamburgi Egyetem kutatója, Dirk Notz koordinálásával azt vizsgálta, hogy miként változik a jövőben a Jeges-tenger jégtakarója, ha továbbra is magas lesz a szén-dioxid-kibocsátás, és elégtelenek a klímavédelmi intézkedések.

A szimulációkban a várakozások szerint gyorsan eltűnt nyáron az egész évben szinte folytonos jégtakaró, de a kutatók azt is kimutatták, hogy 

a nyári jégtakaró akkor is eltűnne egyszer-egyszer, ha a szén-dioxid-kibocsátás gyorsan csökkenne.

Fotó: Wikimedia

„Ha gyorsan és jelentősen csökkentjük a globális szén-dioxid-kibocsátást, és ezáltal az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fok alatt tartjuk a globális felmelegedést, a Jeges-tenger jege még akkor is valószínűleg eltűnik egyszer-egyszer nyáron már 2050 előtt. Ez nagyon meglepett minket” – idézte Dirk Notzot az egyetem közleménye.

A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben gyorsan csökkent a tengeri jég kiterjedése a Jeges-tengeren. Ez jelentős hatással van az Északi-sarkvidék ökoszisztémájára és klímájára. A tengerjég a jegesmedvék és fókák élőhelye és zsákmányszerző területe, és hűti a térséget azáltal, hogy visszaveri a napfényt.

A kutatók szerint alapvetően a jövőbeni szén-dioxid-kibocsátástól függ az, hogy milyen gyakran fogja elveszíteni jégtakaróját nyáron a Jeges-tenger. 

Neked ajánljuk
Bizonyos szigetek túlélhetik a tengerszint-emelkedést Nekünk is vigyáznunk kell az óceánokra A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam