2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ködcsapdából vizet?

A Virginia Tech szakemberei már 2018 óta kísérleteznek olyan módszerekkel, amelyekkel ködből vizet állíthatnának elő. A technológia megoldást jelenthetne a világ olyan területein, ahol kevés a csapadék, a köd viszont jellemző.

„Több milliárd ember szembesül világszerte a vízhiánnyal. A ködháló nagyszerű példa a gyakorlatilag egyszerű, alacsony technológiai igényű innovációra, amely a természet erejét hívja segítségül ahhoz, hogy egy közösség alapvető szükségleteit kielégítse” – mondta Brook Kennedy, a kutatás dizájnért felelős vezetője.

Az amerikaiak ködcsapdamegoldása a dizájn és a tudomány fúzióján alapszik: párhuzamos huzalok segítségével gyűjti be a ködben található vizet a korábbi megoldásokkal szemben, amelyek hálókat alkalmaznak. A hálók lyukai között viszont megakadnak a mikroszkopikus vízcseppek, és a szél elsodorja őket, így kevesebb víz jut le a háló alatti gyűjtőbe.

A kutatók első kísérletei szerint fejlesztésük a korábbi megoldásokhoz képest kétszer annyi vizet képes befogni.

Fotó: Pixabay

A szakemberek először szkeptikusak voltak, hiszen gyakran szembesülnek azzal, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított köd jóval nagyobb, mint amilyen a természetben a leggyakrabban kialakul. Éppen emiatt számukra is meglepetés volt, hogy a fejlesztésük milyen intenzitással képes kinyerni a vizet a gyenge ködből is.

Míg nehéz köd esetében is kétszer annyi vizet tudnak kinyerni, egy mérsékelten ködös éghajlaton az átlagos mennyiség hússzorosára is képesek – ez pedig reményt ad arra, hogy sokkal több régióban hatékonyan használhassák a ködcsapdákat.

Neked ajánljuk
125 éves „a magyar delfin” olimpiai sikere Vízhiány: egy víztározó miatt csaptak össze a kirgiz és a tádzsik erők Vízinövényekből zöld csomagolóanyag Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam