2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

175 négyzetkilométeres darab szakadt le a világ legnagyobb jéghegyéről

Töredezni kezdett a világ legnagyobb jéghegye: az 5100 négyzetkilométeres antarktiszi A-68, amelyről leszakadt egy nagyjából 175 négyzetkilométeres tábla. Mióta a jéghegy 2017 júliusában levált az Antarktiszról, a leghatalmasabb, szabadon úszó antarktiszi tömbnek számít.

Az óriás jelenleg az Antarktiszi-félszigettől észak felé tart. Mivel viharosabb, melegebb vizekre ért, olyan áramlatok viszik, melyek az Atlanti-óceán déli részére sodorják.

Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem professzora a jégtömb elszabadulástól kezdve követi az A-68 körüli eseményeket, szerinte

a friss letöréssel a gigászi tömb pusztulása kezdődött el.

A tömb leszakadását az Európai Unió Sentinel-1 műholdjának felvétele bizonyította Fotó: COPERNICUS/ESA/SENTINEL-1

„Folyamatosan csodálom, hogy egy ilyen vékony és törékeny dolog ennyi ideig fennmaradt a nyílt vízen. Az a gyanúm, hogy a feldarabolódás elkezdődött, de a maradék táblák még éveken át velünk maradnak ”– mondta a BBC-nek.

Amikor az A-68 letört, a területe majdnem hatezer négyzetméter volt, átlagos vastagsága 190 méter. Hónapokig úgy tűnt, megtapad a tengerfenéken, és nem sodródik messzebbre. Végül azonban megfordult, és észak felé kezdett haladni.

A nemrég véget ért ausztrál nyár idején a gigászi jéghegy kiszabadult a Weddell-tenger jegének szorításából. A monstrum a szabad vizeken egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve, várhatóan további tömbök szakadnak le róla. Jelenleg a Dél-Orkney-szigetcsoport környékén úszik, Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek felé sodródik.

Neked ajánljuk
Így olvadtak a jégsapkák 2003 és 2019 között Vízből lesz a jövő aranytömbje? Nagy mennyiségű nevetőgázzal szennyezik környezetüket a királypingvinek Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam