2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rájöttek, hogyan lehet a vízből kivenni az antibiotikumot

Komoly gondokat okoz, hogy a természetbe bekerülő antibiotikumok miatt egyre ellenállóbb baktériumok fejlődnek ki. Kínai tudósoknak most sikerült előrukkolniuk egy olyan eljárással, amely talán megoldást kínálhat a problémára.

Az antibiotikummaradványok olyan újfajta vízszennyező anyagok, amelyek antibiotikumrezisztenciát eredményezhetnek, komoly fenyegetést jelentve a környezetre és az emberi egészségre egyaránt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még 2019-es felmérése szerint a helyzet mostanra annyira elfajult, hogy

lényegében 15 percenként hal meg valaki az antibiotikumok hatására kifejlődött szuperbaktériumok miatt.

A Kínai Tudományos Akadémia Hofeji Természettudományi Intézetének kutatói hidrotermális szintézissel állították elő a nanoanyagot, amely abszorbensként működve eltávolítja a vízből a norfloxacin nevű hatóanyagot.

Fotó: Pixabay

A kifejlesztett anyag magas adszorpciós kapacitással bír – vagyis képes megkötni a vízben lévő antibiotikummaradványokat –, és újrahasznosítható. Ennek köszönhetően másodlagos szennyezés nélkül eltávolítja az antibiotikumszármazékokat. Egyelőre nem tudni, hogy mikortól lehetne alkalmazni a technológiát.

Neked ajánljuk
Gyilkos extrém időjárás Kanadában Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett Műanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam