2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása

Nyolc méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét az eurázsiai jéglemez mintegy 14 ezer évvel ezelőtti leszakadása egy új kutatás szerint, melyet a Nature Geoscience szaklapban publikáltak. A tanulmány a jégsapka mai gyors olvadásának veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A Föld utolsó úgynevezett glaciális maximumának periódusa (a sarki és kontinentális jégtakarók legnagyobb kiterjedése) mintegy 33 ezer éve volt, ekkor hatalmas jégtakarók borították szinte a teljes északi féltekét. Akkoriban az eurázsiai jégtakaró, amely befedte Skandinávia nagy részét, nagyjából háromszor annyi fagyott vizet tartalmazott, mint a modern kori grönlandi jégtakaró.

A gyors regionális melegedés hatására a jégtakaró összeomlott egy mintegy 500 éves periódus alatt – állapították meg a tanulmány szerzői.

A Norvég-tengerből vett üledékfuratok elemzésekor a szakértők arra jutottak, hogy a jégtakaró összeomlása hozzájárult a Meltwater pulse 1A nevű eseményhez. A tudomány ezen a néven illeti azt a periódust, amikor 13 500–14 700 évvel ezelőtt akár 25 méterrel is megemelkedhetett a globális tengerszint.

Fotó: Pixabay

Jo Brendryen, a Bergeni Egyetem kutatója szerint az eurázsiai jégtakaró olvadása hatalmas regionális hőmérséklet-ingadozásokkal esett egybe.

„A grönlandi jégtakaróból vett furatok elemzése arra utal, hogy a Grönland feletti légkör akár 14 Celsius-fokkal is felmelegedhetett néhány évtized alatt abban az időszakban. Úgy gondoljuk, ez a melegedés volt a jégtakaró összeomlásának fő oka” – mondta a szakértő.

A bolygót melegítő szén-dioxid légköri koncentrációja akkoriban 240 ppm volt, míg jelenleg 415 ppm.

Fotó: Universitetet i Bergen

A grönlandi jégtakaró, amely elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy több mint hat méterrel megemelje a világ tengereinek és óceánjainak vízszintjét, rekordsebességgel olvad. Csak 2019-ben több mint 560 milliárd tonnát veszített tömegéből. Grönland és az Antarktisz egyes részei jelenleg hatszor gyorsabban olvadnak, mint 1990-ben. A tanulmány rámutatott arra, hogy a teljes eurázsiai jégtakaró néhány évszázad alatt olvadt el, évente több mint négy centiméterrel emelve meg a vízszintet, ami összesen 4,5-7,9 méteres emelkedést jelentett. A Föld mindenütt melegszik, egyes részei azonban, mint például a sarkvidékek, sokkal gyorsabban. Több kutató is attól tart, hogy a jégtakaró Grönlandon és az Antarktisz nyugati részén tovább olvad akkor is, ha a szénkibocsátás visszafogásával lassul a felmelegedés.

Neked ajánljuk
Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam