2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így olvadtak a jégsapkák 2003 és 2019 között

A kutatók műholdak segítségével felmérték a sarki jégsapkák zsugorodását és a tengerszint emelkedését. Videón mutatjuk, hogy 16 év leforgása alatt mekkora károkat okozott a globális felmelegedés.

A NASA az ICESat és utódja, az ICESat-2 műholdjain található lézerek segítségével elemezte Grönland és az Antarktisz jegének változásait az elmúlt 16 évben – számol be a Space.com nyomán az ng.hu. Az előbbi űreszközt 2003-ban, utóbbit pedig 2018-ban bocsátották fel, a szerkezetek a felszínről visszaverődő sugarak alapján gyűjtötték az adatokat.

A felvételek szerint az utóbbi időkben az Antarktisz keleti felén valamennyit nőtt a jég mennyisége, a kontinens nyugati területein viszont látványos volt az olvadás.

Grönland átlagosan évi 200, míg az Antarktisz 118 gigatonna jeget vesztett. A két terület teljes olvadása 2003 és 2019 között 14 milliméter tengerszint-emelkedést eredményezett.

Forrás: SciTech Daily/Youtube

Ben Smith, a Washingtoni Egyetem glaciológusa és a folyamatot bemutató tanulmány vezető szerzője szerint a 16 évnyi adat átfogó képet ad arról, hogy a jelenség hátterében valóban a hosszú távú éghajlati átalakulás áll.

Neked ajánljuk
Ősi tómederre bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt Drámai tempóban olvadhatnak Grönland legnagyobb gleccserei A NASA-t is meglepte, mekkora hatással volt a koronavírus a légkör állapotára Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam