2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Káros planktonok kezdtek elszaporodni az Arab-tengerben

Számtalan kártékony következménye van a globális felmelegedésnek. A Columbia Egyetem tudósai most rámutattak arra, mekkora problémát okoz egy, az Arab-tengerben is jelen lévő planktonfaj elszaporodása. 

Az Arab-tengerben van egy kivételesen ellenálló organizmus, amiről 20 évvel ezelőtt még csak nem is hallottunk, mára azonban riasztó mértékben elszaporodott. Ez az organizmus a Noctiluca scintillans, egy fotoszintetizáló plankton, vagy más néven tengeri szikra. Az elterjedését és a jelenlétét már az űrből is látni lehet.

A Noctilucát nem eszik meg a nagyobb halak, így terjedése kedvezőtlenül hat a tengeri táplálékláncra. A helyi halászattól pedig 150 millió ember megélhetése függ.

A gond az, hogy a Himalája és a Tibeti-fennsík klímaváltozás miatt olvadó hósapkái fokozzák ezeknek a káros planktonoknak a rendkívüli szaporodását – írta a Science Daily. Az olvadó gleccserek, az enyhe téli monszunok és a planktontúlszaporodás közötti kapcsolatot a Columbia Egyetem tudósai mutatták ki.

Így néz ki a Noctiluca scintillans Fotó: Wikipedia

Az átlagos téli monszunszél ugyanis hideg levegőt hoz le a Himalájából, amely lehűti az óceánok felszínét. A hideg levegő leereszkedésével a víztömeg tetejére egy tápanyagokban gazdag, frissebb vízréteg kerül, ami táplálja azokat a fitoplanktonokat, amelyeket elfogyasztanak a tengeri élőlények is. Mostanra azonban melegebb szél éri el a tenger partjait, aminek következtében nem „termékenyül meg” a víz felső rétege.

Míg a táplálékul szolgáló fitoplanktonok egyre jobban pusztulnak, addig a Noctiluca nem, mert túlél akkor is, ha csak a régi vízben lévő mikroorganizmusokat fogyasztja el. A túlszaporodása számos dologra kihat: Ománban például a tengervíz-sótalanító létesítményeket, az olajfinomítókat és a földgázerőműveket is leépítették, ami veszélyeztetheti az ország energiaellátását és ivóvizét.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ebből adódó nyomás illegális tevékenységeket eredményezhet a tengeri táplálékláncon és a gazdaság biztonságán  Jemenben és Szomáliában is.

„Ez az egyik legdrámaibb változás, amelynek csak szemtanúi lehetünk a klímaváltozás miatt. Ott vannak Délkelet-Ázsiában, Thaiföld és Vietnam partjainál, a Seychelle-szigeteknél” – magyarázta az egyik kutató, aki már több mint 18 éve kutatja ezeknek az organizmusoknak a gyors szaporodását. Aggasztónak tartják, hogy bárhol, ahol megjelennek ezek a planktonok, ott romlik a vízminőség, és a halak pusztulásával is összefüggésben van a jelenlétük. A szakemberek szerint további aggodalomra ad okot, hogy a vártnál jóval gyorsabban következnek be ezek a folyamatok, és hogy olyan országoknál, régióknál jelennek meg nagy számban ezek a kártékony planktonok, amelyeket már eddig is háborús konfliktusok és szegénység sújtott.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Szemléltetés: Az országok évi vízfogyasztása egy-egy flakonban Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam