2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a Marson voltak folyók

A kutatók újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a ősi Marson folyók voltak, néhány milliárd évvel ezelőtt. A szakértők a Nature Communications tudományos folyóiratban jelentették meg az eredményeiket.

A kutatók a Mars Reconnaissance Orbiter nagy felbontású képein kerestek az ősi folyókra utaló nyomokat. Az Utrecht Egyetem kutatója, Francesco Salese szerint egyértelmű:

annyira hasonlítanak a marsi képződmények a földi üledékes kőzetekre, hogy nincs is kétség a folyók létezésével kapcsolatban.

A szakértők a Hellas-medencéről háromdimenziós térképeket készítettek. Nagyjából 200 méteres üledékes kőzetréteget találtak, ami kétszer akkora, mint a doveri fehér sziklák.

Fotó: Faculty of Geosciences, Utrecht University

Ahhoz, hogy ilyen magas lerakódás létrejöjjön, olyan körülményeknek kellettek a Marson, amelyek képesek voltak nagyobb mennyiségű folyékony víz megtartására. Ez azt bizonyítja, hogy nemcsak időszakosan volt jelen víz a bolygón, hanem nagyobb mennyiségben folyamatosan is.

Neked ajánljuk
Vízből lesz a jövő aranytömbje? Közösen a vízért Ismeretlen kórokozót hurcolhatunk vissza az űrből a Földre Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam