2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Jupiter holdja vizet lövell az űrbe

Felszín alatti vizét lövelli az űrbe a Jupiter holdja, az Európé - közölte új kutatása alapján a göttingeni Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS).

A NASA Galilo nevű űrszondája 20 éve repült el az Európé mellett, mialatt a Jupiter kísérője vizet lövellt az űrbe. A szonda 1995-től kezdve nyolc éven át vizsgálta a Jupiter rendszerét. Ezt követően a kutatók számítógépek segítségével reprodukálták a Galileo részecskedetektorának adatállományát. Ezek szerint szökőkutakat figyelhetett meg a szonda.

Az MPS szerint

fagyott vízből álló kérgének és föld alatti óceánjainak köszönhetően az Európé olyan körülményeket biztosít, melyek az egyszerű élet meglétét segítik elő.

Az Európé Fotó: Wikipedia

Az Európé belső magja vasból áll, vékony atmoszférája oxigénben gazdag, így inkább hasonlít bolygóra, mint primitív holdra. További különlegessége, hogy föld alatti, folyékony óceánnal rendelkezik, mely egy mintegy 18 kilométer vastag, fagyott vízből álló réteg alatt rejlik.

Az európai űrügynökség (ESA) és az MPS vezetésével végzett legújabb mérések alapján egyre valószínűbb, hogy az Európé ezt a vizet időnként vízkitörések révén az űrbe lövelli. Ilyen jelenséget már megfigyeltek a Neptunusz Triton nevű és a Plútó Charon nevű holdjánál is. 

Neked ajánljuk
A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Az űrkutatókat is megihlette a távoli univerzum sejtelmes szépsége Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: parameter.sk
Vissza
Hírfolyam