2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Továbbra is elsődleges szempont a biztonságos ivóvízellátás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezésére az európai szabályozó szervek hálózata felmérte tizenhárom ország szabályozói gyakorlatát, hogy a koronavírus-járvány idején a hatóságok milyen lépéseket tettek a víziközmű-szolgáltatás és a fogyasztók biztonsága érdekében.

A hivatal közleménye szerint az Európai Víziközmű-szolgáltatásért Felelős Szabályozó Szervek Hálózata (WAREG) által végzett adatgyűjtés célja az volt, hogy összegezze azokat a jó gyakorlatokat és intézkedéseket, amelyeket az európai szabályozó szervek vezettek be annak érdekében, hogy a fogyasztók folyamatos és biztonságos ivóvízellátásában ne legyenek fennakadások.

A WAREG felmérése szerint több országban a szolgáltatók a létfontosságú tevékenységükön kívül nem végezhetnek más tevékenységet, csak a víziközmű-szolgáltatás biztosítása érdekében elengedhetetlen feladatokat.

Fotó: Shutterstock

A hivatal közlése szerint 

több országban teljesen felfüggesztették a különböző ellenőrzési eljárásokat, az engedélyek kiadását és más hatósági eljárásokat, erre Litvániát említették példaként.

A MEKH a felügyeleti hatáskörének gyakorlása során jelenleg eltekint a helyszíni ellenőrzésektől.

Ahol nem lehetséges a határidő-halasztás, például törvényben rögzített határidőknél, mint Magyarországon, úgy mulasztás esetén a szabályozó szerv eltekint a bírság kiszabásától. A MEKH az adatbekéréseknél méltányosan jár el azokkal a szolgáltatókkal szemben, amelyek a koronavírus-helyzet miatt nem tartják be az eljárási vagy törvényi határidőket – hangsúlyozta a hatóság.

Neked ajánljuk
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között A világon minden percben 11 ember hal éhen Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam