2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közösen a vízért

Nyolc ország együttműködésével indult kétéves, több mint egymillió eurós összköltségvetésű környezetvédelmi program, amelynek stratégiai célja a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére.

Árvizek és aszály – ugyanannak a jelenségnek a gyökeresen eltérő megjelenési formái, melyek jól jelzik az időjárási szélsőségek gyakoribbá válását, a klímaváltozás egyre súlyosabb következményeit. 

Fotó: Shutterstock

Három évvel ezelőtt az aszály miatt oxigénhiány alakult ki a Tisza-tóban, ezért pusztultak a halak – mondta Hegedűs Gábor, a Tisza-tó halgazdálkodásáért felelős Tisza-tavi Sporthorgász Zrt. ügyvezetője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A Duna Dunaföldvárnál 2018. november 9-én Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ehhez hasonló aszályos időszakokat, a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelését,

az árvizek, a heves esőzések és az aszály kockázatának megelőzését vizsgálják nyolc ország szakemberei egy közös európai uniós programban.

Magyarországot a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság képviseli – mondta Lovas Attila igazgató.

Fotó: Shutterstock

Lovas Attila elmondta: az előző években született projektek eredményeit próbálják szintetizálni a résztvevők. A projekt a vízgazdálkodás mellett kiterjed a  környezetvédelemre és az erdőgazdálkodásra is.

Neked ajánljuk
Bizonyos szigetek túlélhetik a tengerszint-emelkedést Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam