2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gleccserolvadás határok nélkül: egy olaszországi étterem Svájcba úszhat

Egyre tragikusabb következményei vannak a globális felmelegedésnek. Az Olaszország és Svájc közötti határvonalat képező gleccser is rohamtempóban olvad, s elkezdett visszahúzódni Svájc felé. A helyzet annyira súlyos, hogy egy, a gleccserre épült olasz étterem lassan átkerül Svájcba.

Amikor a Rifugio 1984-ben megépült, még határozottan az olasz oldalon várta a vendégeket. A 2003-as hőhullám óta viszont a gleccservonulat, amire épült, hozzávetőlegesen

10 százalékot vesztett a tömegéből, és Svájc irányába húzza az épületet 

– írja a travelo.hu a World Economic Forum nyomán. 

Az Il Rifugio Guide del Cervino  Fotó: Il Rifugio Guide del Cervino  / Facebook

Ha a határátlépés tényleg megtörténik, akkor a tulajdonosnak elég sok változtatást kell majd eszközölnie az épületen. Részben alakítania kell majd a konyháján, illetve az olasz szabvány szerinti konnektorokat ki kell majd cseréltetnie, mert azokban nem használhatók a svájci csatlakozók. 

Fotó: Shutterstock

Bár a két ország 2009-ben megállapodott abban, hogy engedélyezik a határ mozgását a gleccser olvadását figyelembe véve, de az olasz oldalon nyitott étterem tulajdonosa nemrég kijelentette, hogy addig olasz marad az étterem, amíg ténylegesen meg nem mozdul.

Neked ajánljuk
Az olvadó gleccserek új gleccsertavaknak adnak életet – és ez nem jó hír A több pára nemcsak több esőt, hanem több gondot is jelent Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam