2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gleccserolvadás határok nélkül: egy olaszországi étterem Svájcba úszhat

Egyre tragikusabb következményei vannak a globális felmelegedésnek. Az Olaszország és Svájc közötti határvonalat képező gleccser is rohamtempóban olvad, s elkezdett visszahúzódni Svájc felé. A helyzet annyira súlyos, hogy egy, a gleccserre épült olasz étterem lassan átkerül Svájcba.

Amikor a Rifugio 1984-ben megépült, még határozottan az olasz oldalon várta a vendégeket. A 2003-as hőhullám óta viszont a gleccservonulat, amire épült, hozzávetőlegesen

10 százalékot vesztett a tömegéből, és Svájc irányába húzza az épületet 

– írja a travelo.hu a World Economic Forum nyomán. 

Az Il Rifugio Guide del Cervino  Fotó: Il Rifugio Guide del Cervino  / Facebook

Ha a határátlépés tényleg megtörténik, akkor a tulajdonosnak elég sok változtatást kell majd eszközölnie az épületen. Részben alakítania kell majd a konyháján, illetve az olasz szabvány szerinti konnektorokat ki kell majd cseréltetnie, mert azokban nem használhatók a svájci csatlakozók. 

Fotó: Shutterstock

Bár a két ország 2009-ben megállapodott abban, hogy engedélyezik a határ mozgását a gleccser olvadását figyelembe véve, de az olasz oldalon nyitott étterem tulajdonosa nemrég kijelentette, hogy addig olasz marad az étterem, amíg ténylegesen meg nem mozdul.

Neked ajánljuk
Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön Gyorsuló ütemben nőnek a gleccsertavak A Starbucks itthon is lép a környezetszennyező szürcsölés ellen Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam