2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 35 milliárd liter szennyvizet engedett a tengerbe Koppenhága

2014 és 2018 között a Svédországot és Dániát elválasztó Öresund tengerszorosba 35,5 millió köbméter, vagyis 35,5 milliárd liter szennyvíz ömlött.

Koppenhágában a kezeletlen szennyvíz heves esőzések esetén a szennyvízcsatornából közvetlenül a nyílt tengerbe zúdul, a rendszer ugyanis nem bírja el a túlterhelést. A túlfolyás mértéke sokkolta a dán politikusokat és a környezetvédőket, akik az infrastruktúra javítását és a vízkezelési megoldások megújítását követelik.

Fotó: Shutterstock

A Ritzau dán hírügynökség szerint

csak 2015-ben 120 olyan nap volt, amikor túlcsordult a koppenhágai szennyvízhálózat.

A környezetszennyezésre akkor derült fény, amikor kiderült, egy építkezési projekt előkészítése miatt a város engedélyt készül adni a HOFOR közművállalatnak 290 millió liter kezeletlen szennyvíz beengedésére az Öresund-szorosba. Az emiatt kirobbant tiltakozások hatására a döntést októberre halasztották. Kijelöltek egy bizottságot, hogy döntsön a tervezett művelet esetleges betiltásáról, és konkrét megoldásokat javasoljon a problémára.

Fotó: Shutterstock

„Fontosnak érzem, hogy minden követ megmozgassak, mert abszolút biztos akarok benne lenni, hogy megtettünk minden lehetséges dolgot, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást” – nyilatkozta Ninna Hedeager Olsen, Koppenhága alpolgármestere.

Neked ajánljuk
Bizonyos szigetek túlélhetik a tengerszint-emelkedést Megtisztították az Ambarnaja folyót A műanyag hosszú évekig dacol a tengerrel Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam