2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

69-féle, de csekély mértékű gyógyszermaradvány a Balatonban

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban, de mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot – közölte Maáz Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

A kutató az MTI-nek kiemelte: a kimutatott értékek nem jelentősek, hasonlóságot mutatnak más európai tavakéval és az elmúlt évek adataival. Nanogramm/liter nagyságrendűek, vagyis oly csekély mértékűek, amelyek nem befolyásolják a fürdőzést – tette hozzá Maáz Gábor, aki azt is elmondta, hogy

a vízbe kerülő gyógyszerszármazékok fő forrása a tóba jutó tisztított szennyvíz, ez is jelzi, hogy mielőbb tovább kell fejleszteni a térség szennyvíztisztításának technológiáját.

Fotó: Shutterstock

A Balatonban található gyógyszermaradványok második legjelentősebb forrásának a turizmust nevezte a szakember, amit jól mutat, hogy számottevő eltérés mutatkozik a nyári, legnépszerűbb strandok közelében vett, és a szezonon kívüli vízmintákban.

Maáz Gábor arról is beszámolt, hogy 134 szerves mikroszennyezőre, azaz gyógyszerhatóanyagra végezték el a vizsgálatokat. Az ezek közül kimutatott 69-ből 15 újdonságnak számít a nyílt vizek kutatásában, ezeket eddig vagy nem vizsgálták, vagy még nem érték el a kimutatható szintet a vizekben.

Fotó: Shutterstock

A kimutatott gyógyszermaradványokról elmondta:

zömmel a humán gyógyászatban alkalmazott fogamzásgátlókból, szív- és érrendszeri gyógyszerekből, fájdalomcsillapítókból és epilepszia elleni gyógyszerekből származnak.

Fotó: Shutterstock

A 15, újdonságnak számító hatóanyag többsége a depresszió kezelésére alkalmazott szerek alkotórésze – összegezte a kutató.

Megjegyezte, mindössze 2016 óta vizsgálják a gyógyszermaradványokat a Balatonban, így tendenciákról még nem lehet beszámolni. Az elmúlt négy évben a tó vízéből kimutatott gyógyszermaradványok mértéke nagyjából hasonló értéket mutat – mondta.
Maáz Gábor kitért arra is, hogy a vizsgálatok tapasztalatairól egyeztetnek az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel. Ennek során új kutatási témákat is meghatároztak, az egyik a szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése lesz.

Neked ajánljuk
6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről Árvíz Szerbiában Misztikus fényoszlopok jelentek meg több helyen Magyarország felett (videókkal) A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam