2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszáz éve nem volt ekkora szárazság Belgiumban

Az 1833-as év tavaszán tapasztalthoz hasonló szárazsági hullám sújtja Belgiumot. A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) szerint az országban áprilisban és májusban mindössze 24,4 milliméter csapadék hullott az ilyenkor szokásos 118 milliméterhez képest.

A La Libre Belgique című belga napilap beszámolója szerint Rozemien De Troch, a meteorológiai intézet illetékese elmondta, hogy 

májusban mindössze 5,4 milliméter csapadék esett a szokásos 66,5 milliméterhez képest.

Megjegyezte, 1833 azonos időszaka még szárazabb volt, akkor 1,4 milliméter csapadék hullott országosan. A tavaszi időszak gyakran csapadékos időjárásával ellentétben az idén jellemző napsütés – a gyakran hűvös idő ellenére is – rendkívüli aszályt eredményezett.

Fotó: Shutterstock

„Az alacsony relatív páratartalom és a folyamatos napsütés nagyon jelentős párolgást okozott ” – magyarázta a szakember. A napilap úgy tudja, több belgiumi településen vízhasználati korlátozást vezettek be.

De Troch kiemelte azt is, hogy a napos órák számát tekintve is kiemelkedő a belga tavasz. Akár már pénteken vagy szombaton megdőlhet a 2011-es abszolút rekord, amikor májusban 707 volt a napsütéses órák száma Belgiumban.

Neked ajánljuk
Vulkánkitörés: félmillióan maradtak ivóvíz nélkül Gomában Földcsuszamlás és áradások kísérték az erősen csapadékos napokat Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam