2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszáz éve nem volt ekkora szárazság Belgiumban

Az 1833-as év tavaszán tapasztalthoz hasonló szárazsági hullám sújtja Belgiumot. A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) szerint az országban áprilisban és májusban mindössze 24,4 milliméter csapadék hullott az ilyenkor szokásos 118 milliméterhez képest.

A La Libre Belgique című belga napilap beszámolója szerint Rozemien De Troch, a meteorológiai intézet illetékese elmondta, hogy 

májusban mindössze 5,4 milliméter csapadék esett a szokásos 66,5 milliméterhez képest.

Megjegyezte, 1833 azonos időszaka még szárazabb volt, akkor 1,4 milliméter csapadék hullott országosan. A tavaszi időszak gyakran csapadékos időjárásával ellentétben az idén jellemző napsütés – a gyakran hűvös idő ellenére is – rendkívüli aszályt eredményezett.

Fotó: Shutterstock

„Az alacsony relatív páratartalom és a folyamatos napsütés nagyon jelentős párolgást okozott ” – magyarázta a szakember. A napilap úgy tudja, több belgiumi településen vízhasználati korlátozást vezettek be.

De Troch kiemelte azt is, hogy a napos órák számát tekintve is kiemelkedő a belga tavasz. Akár már pénteken vagy szombaton megdőlhet a 2011-es abszolút rekord, amikor májusban 707 volt a napsütéses órák száma Belgiumban.

Neked ajánljuk
Óriási árvíz tombol Dél-Olaszországban Pusztító áradások tombolnak Közép-Amerikában Víz a sivatagban? Egy új találmánynak köszönhetően ez is lehetséges már A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam