2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Rábán

Elkészült a Rába-folyón a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az Európai Unió által az INTERREG program keretében támogatott, 1,9 millió euró összköltségű, 2016-ban indult projektben a meglévő Rába előrejelző rendszert fejlesztették tovább, hidrodinamikai és hidrológiai modellek aktualizálásával, a számítógépes háttér fejlesztésével, az előrejelző szoftverek frissítésével – idézte az igazgatóság közleményét az MTI.

Mint kiderült, a korszerű, grafikus megjelenítést alkalmazó nagy teljesítményű számítógépes rendszer – különböző árvízi helyzetekben –

pontos vízállás- és vízhozamadatokat alkalmazva, több lehetséges csapadék- és elöntés-forgatókönyvet is felhasználva alkalmas valós idejű árvízi elöntések előrejelzésére.

A Rába folyó elöntött ártérében álló fák 2019-ben Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a projekt eredményei segítik a felkészülést, hatékonyabbá teszik a védekezésben részt vevő vízügyi, katasztrófavédelmi és önkormányzati szervek együttműködését, szolgálják a Rába menti térségben élő emberek és javak biztonságát, biztosítják a védekezéshez szükséges információk gyors és hatékony elérhetőségét.

A tervek szerint a tesztidőszak június 30-án zárul le, és ezt követően állítják az árvízi figyelő és előrejelző rendszert folyamatos használatba.

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam