2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gleccserolvadás miatt emberek százmillióit veszélyeztetheti a vízhiány

A NASA legújabb kutatása tragikus jövőt jósol. Tanulmányuk szerint ugyanis a tengerszint emelkedése mellett emberek százmillióinak vízellátása kerülhet veszélybe a hatalmas édesvíztartalékokat rejtő gleccserek olvadása miatt. 

A NASA Lökhajtás Laboratóriuma, a Kaliforniai Egyetem, valamint a Nemzeti Légkörkutató Intézet munkatársai által végzett kutatás szerint a gleccserolvadás világszerte hatással van a mezőgazdaságra, élelmezésre és a vízellátásra.

„Dél-Amerikában az Andokban, valamint Ázsia magashegyi régióiban a gleccserolvadék az ivóvíz és az öntözővíz legfontosabb forrása több százmillió ember számára.

Az erre a forrásra nehezedő nyomás messzemenő hatásokkal járhat a gazdasági aktivitás és a politikai stabilitás terén”– magyarázta Isabella Velicogna, a Lökhajtás Laboratórium vezető tudósa, és a Kaliforniai Egyetem professzora. 

Fotó: NASA

A kutatás alapjául a 2002-2017 között működő Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) műholdpáros, valamint utódaik, a 2018-tól szintén párban működő GRACE Follow On műholdak adatai szolgáltak. 

Alaszka, a kanadai sarkköri szigetvilág, a Déli-Andok, az ázsiai magashegységek, az orosz sarkvidék, Izland és a Svalbard-szigetek – a műholdas számítások szerint ezek a régiók átlagosan 280 milliárd tonna jeget veszítettek évente. 

Mint kiderült, a fent említett területek 2002 és 2019 között 13 milliméterrel, vagyis 1,3 centivel járultak hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez, az eleinte 0,7 milliméteres éves emelkedés 2019-re 0,9 milliméterre gyorsult.

A kutatók eddig ismeretlen információkkal gazdagodtak, melyek birtokában sokkal jobban érthető a gleccserek változása, valamint az eltűnésük.

Fotó: Shutterstock

„Ez az írás bemutatja, hogy a GRACE-FO, a GRACE-en túlmenően precíz, megbízható, az egész bolygóra kiterjedő megfigyeléseket nyújt a hegyi gleccserek sorsáról, ami nemcsak a tengerszint változásai miatt fontos, hanem édesvízforrásaink kezelése szempontjából is” – nyilatkozta Velicogna a kutatásról.

A tengerszint emelkedése, a vízforrások kiapadása súlyos következményekkel jár, jellemzően a szegényebb országok szegényebb csoportjaira nézve. 

Ráadásul a gleccserek olvadékának elapadásával százmilliók élőhelyén válhat nedvesség hiányában megművelhetetlenné a föld – így a víztömeg, ami a világ egyik részén településeket, közösségek lakóhelyeit pusztítja el, máshonnan fájóan hiányozni fog.

Neked ajánljuk
Világszerte egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek Világszerte egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek Dollármilliók atommeghajtásra Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam