2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közép-Amerikában emberéleteket követeltek a trópusi viharok

Legalább harminc halottja van az Amanda és a Cristóbal nevű trópusi viharoknak Közép-Amerikában. Salvadorban a természeti katasztrófa miatt huszonheten vesztették életüket, három ember eltűnt. Több mint 12 ezer embert kellett menhelyekre vinni.

Az MTI információja szerint egy hétfős családot temetett maga alá egy földcsuszamlás San Salvadortól tíz kilométerre délkeletre. A heves esőzés sok helyen megnehezíti a mentési munkálatokat.

Az ítéletidő Guatemalában két, Mexikóban pedig további egy ember életét követelte. Az Amanda nevű trópusi vihar a hétvégén tombolt heves esőzéssel a térségben, és okozott mindenek előtt San Salvadorban földcsuszamlásokat és árvizeket. Hét elején egy újabb trópusi vihar alakult ki a Mexikói-öbölben. A Cristóbal alig 300 kilométerre a dél-mexikói Campeche városától alacsony légnyomású ciklonná szelídült.

Földcsuszamlás áldozatait keresik a salvadori Santo Tomasban Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura

Az amerikai meteorológiai szolgálat ugyanakkor további trópusi viharokra figyelmeztetett, amelyek akár az Egyesült Államokat is elérhetik.

Az idei hurrikánszezonban ez már a harmadik trópusi vihar, ami szakértők szerint összefüggésben lehet a klímaváltozással, és különösen heves idényre utalhat.

Neked ajánljuk
Lecsapott a Bernd nevű ciklon, többen meghaltak, házak dőltek össze Németországban Hollandia, Luxemburg és Belgium is heves esőzés és áradások áldozata lett Ritka, lecsapó villám Ruzsán Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam