2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közép-Amerikában emberéleteket követeltek a trópusi viharok

Legalább harminc halottja van az Amanda és a Cristóbal nevű trópusi viharoknak Közép-Amerikában. Salvadorban a természeti katasztrófa miatt huszonheten vesztették életüket, három ember eltűnt. Több mint 12 ezer embert kellett menhelyekre vinni.

Az MTI információja szerint egy hétfős családot temetett maga alá egy földcsuszamlás San Salvadortól tíz kilométerre délkeletre. A heves esőzés sok helyen megnehezíti a mentési munkálatokat.

Az ítéletidő Guatemalában két, Mexikóban pedig további egy ember életét követelte. Az Amanda nevű trópusi vihar a hétvégén tombolt heves esőzéssel a térségben, és okozott mindenek előtt San Salvadorban földcsuszamlásokat és árvizeket. Hét elején egy újabb trópusi vihar alakult ki a Mexikói-öbölben. A Cristóbal alig 300 kilométerre a dél-mexikói Campeche városától alacsony légnyomású ciklonná szelídült.

Földcsuszamlás áldozatait keresik a salvadori Santo Tomasban Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura

Az amerikai meteorológiai szolgálat ugyanakkor további trópusi viharokra figyelmeztetett, amelyek akár az Egyesült Államokat is elérhetik.

Az idei hurrikánszezonban ez már a harmadik trópusi vihar, ami szakértők szerint összefüggésben lehet a klímaváltozással, és különösen heves idényre utalhat.

Neked ajánljuk
Természeti veszélyhelyzetet rendeltek el a Fidzsi-szigeteken Árvíz Szerbiában Áradások és földcsuszamlások sújtják Indonéziát Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam