2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrófa: 20 ezer tonna olajszármazék ömlött az Ambarnaja folyóba

Több évtizedbe telhet a sarkvidéki Ambarnaja folyónak, mire kiheveri azt a május 29-én bekövetkezett ökológiai katasztrófát, amelyben egy Norilszk városától pár kilométerre lévő hőerőműből 20 ezer tonna olajszármazék ömlött a vizébe. 

A Norilszk városától néhány kilométerre nyugatra lévő hőerőmű dízeltartályának egyik tartóoszlopa május 29-én váratlanul összeomlott, a tartály megrongálódott, és a tüzelőanyag kiömlött belőle – tudatta közleményében az erőmű tulajdonosa, a Nornickel bányaipari óriáscég.

Forrás: Guardian News/YouTube

Az orosz központi Nyomozó Bizottság szerint

a balesetben legalább 20 ezer tonna szénhidrogén ömlött ki a környéken.

A WWF üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerül mobilgáttal megakadályozni, hogy a szennyeződés elérje a Norilszktól északra fekvő tavat. A szervezet által készített műholdas képeken az olajszennyeződés okozta kiterjedt vörös foltokat lehetett látni az Ambarnaja felszínén.

Fotó: MTI/EPA/Orosz tengeri mentőszolgálat

„Azt már most is megállapíthatjuk, hogy évtizedekre lesz szükség, mire helyreáll az ökológiai egyensúly a Norilszk-Pjaszinói ökoszisztémában” – mondta Dimitrij Klokov, az orosz állami halászati ügynökség szóvivője.

Neked ajánljuk
A mauritiusi olajszennyezést követően 27 delfin tetemét vetette partra a víz Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Újra itt az ősz, de kár lenne emiatt füstölögni Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam