2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrófa: 20 ezer tonna olajszármazék ömlött az Ambarnaja folyóba

Több évtizedbe telhet a sarkvidéki Ambarnaja folyónak, mire kiheveri azt a május 29-én bekövetkezett ökológiai katasztrófát, amelyben egy Norilszk városától pár kilométerre lévő hőerőműből 20 ezer tonna olajszármazék ömlött a vizébe. 

A Norilszk városától néhány kilométerre nyugatra lévő hőerőmű dízeltartályának egyik tartóoszlopa május 29-én váratlanul összeomlott, a tartály megrongálódott, és a tüzelőanyag kiömlött belőle – tudatta közleményében az erőmű tulajdonosa, a Nornickel bányaipari óriáscég.

Forrás: Guardian News/YouTube

Az orosz központi Nyomozó Bizottság szerint

a balesetben legalább 20 ezer tonna szénhidrogén ömlött ki a környéken.

A WWF üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerül mobilgáttal megakadályozni, hogy a szennyeződés elérje a Norilszktól északra fekvő tavat. A szervezet által készített műholdas képeken az olajszennyeződés okozta kiterjedt vörös foltokat lehetett látni az Ambarnaja felszínén.

Fotó: MTI/EPA/Orosz tengeri mentőszolgálat

„Azt már most is megállapíthatjuk, hogy évtizedekre lesz szükség, mire helyreáll az ökológiai egyensúly a Norilszk-Pjaszinói ökoszisztémában” – mondta Dimitrij Klokov, az orosz állami halászati ügynökség szóvivője.

Neked ajánljuk
Négyszáz tonnányi veszélyes hulladékot vittek el Szigetszentmiklósról Közel 11 millió forint nyomravezetői díj jár a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében Zöldszámmal a füstös levegő ellen Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam