2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre kevesebb víz van a folyóinkban

Idehaza jelentősen megnőtt azoknak a folyóknak a száma, amelyek az év egy meghatározott szakaszában teljesen egészében kiszáradnak – Lukács Balázs András, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint ezeket a vizeket lényegében már folyónak sem nevezhetjük.

Lukács Balázs András szerint érdemes lenne a mediterrán vidékeken használt „időszakos víztest” természetleíró fogalmát itthon is bevezetni. A kifejezés jelentését nem nehéz kitalálni:

csak az év egy meghatározott szakaszában van víz a folyómederben.

Fotó: Shutterstock

A szakember elmondta, míg 6 éve egy hasonló sem volt, mára csak folyóvizekből 37 ilyet figyelhetünk meg Magyarországon, amelyek egy időre teljes kiszáradnak. Mint fogalmazott, ő ilyenkor nem arról az eddig is természetes folyamatról beszél, hogy a szikes tavak a nyári meleg beköszöntével ideiglenesen kiszáradnak.

Neked ajánljuk
Mi történt az amerikai folyókkal? Tudta? Több mint 100 éve használnak vízerőművet a Hernád-folyón Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam