2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nekünk is vigyáznunk kell az óceánokra

Habár Magyarországhoz képest távolinak tűnik minden óceán és tenger, ez nem jelenti azt, hogy ne kellene foglalkoznunk a problematikájukkal. Mert probléma az van bőven...

A Föld 70 százalékát óceánok, tengerek borítják, létezésünk nagyban függ ezektől a vizektől. Nem csupán azért, mert élelmet biztosít, vagy mert emberek milliói laknak a partok közelében, hanem azért is, mert minden lélegzetvételünkkel rá vagyunk utalva a vizek „jóindulatára”.

Az óceánok növényvilága termeli az oxigénkészlet 50 százalékát, míg az általunk kibocsátott szén-dioxid 1/4-ét elnyelik, nélkülük tehát nincs élet. Az emberiség mégis mostohán bánik a vizek élővilágával.

Fotó: Shutterstock

A túlhalászás, a mélytengeri bányászatok, az olajkitermelések, a globális felmelegedés és az iszonyatos mennyiségű, vízben lebegő műanyaghulladék miatt a tengeri gerincesek száma a felére csökkent, ahogyan a korallzátonyok 50 százaléka is eltűnt, ami nagyban veszélyezteti a hozzájuk köthető tengeri fajok túlélését. A globális felmelegedés azonban nemcsak a korallokat érinti, hanem számos olyan tengeri élőlényt is, amelyek képtelenek alkalmazkodni a megváltozott életkörülményekhez, ez pedig bizonyos fajok kihalásához és a biológiai egyensúly felborulásához vezethet.

Fotó: Shutterstock

Mindemellett az időjárás is nagyban függ az óceánoktól, csakúgy, mint a felhőképződés, amely viszont hatással van az édesvízkészletekre. A „nagyvizek" kizsákmányolásának tehát beláthatatlan következményei lehetnek.

Habár hazánknak se óceánja, se tengere nincs, mégis nagyban érinthet minket, ha valami katasztrofális dolog történik.

Fotó: Shutterstock

Az éghajlat megváltozhat, szélviharok, forróság, hatalmas esők és egyéb szokatlan időjárási jelenségek üthetik fel a fejüket, a tengerek, óceánok szintje megemelkedhet, ezzel emberek millióinak otthonát és megélhetését veszélyeztetve. 
Ne gondolja senki azt, hogy mindez még nagyon messze, s különben sem tehet semmit ellene. A túlhalászás például a 70-es években indult, és a 80-as évek közepéig a tengerek élővilágának drasztikus csökkenését eredményezte. Mindössze 15 év alatt. Tetteink következményei tehát nem feltétlenül 100 év múlva fognak jelentkezni...

Neked ajánljuk
Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Két argentin város lakói mentették a gyilkos bálnákat (videó) Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: life.hu
Vissza
Hírfolyam