2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bizonyos szigetek túlélhetik a tengerszint-emelkedést

Az előrejelzések szerint a klímaváltozás számlájára írható tengerszint-emelkedés miatt a következő évtizedekben rengeteg sziget tűnhet el a Föld felszínéről. A Plymouth-i Egyetem tanulmánya ugyanakkor azt mutatja, a korallokból felépülő szigetek alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez.

A szakértők a szigetek morfológiáját modellezték, emellett szimulált kísérleteket is végeztek. Az eredmények alapján

a kavicsos anyagokból felépülő szigetek képesek ellenállni a magasabb hullámoknak, a partokon lévő üledék ugyanis magasabbra halmozódhat a hullámzás hatására.

A szigetek tehát természetes módon alkalmazkodhatnak a tengerszint emelkedéséhez.

Fotó: Shutterstuck

Gerd Masselink, a Plymouth-i Egyetem szakértője és a csapat vezetője szerint a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a korallzátony-szigetek nem tudnak majd megküzdeni a környezeti változásokkal. A friss eredmények ugyanakkor mást mutatnak. A kutató hozzátette, a hasonló szigetek hosszú idő alatt fejlődtek ki, a hullámverés építette fel ezeket a korallzátonyok törmelékeiből, és képesek alkalmazkodni a változó hullámzáshoz.

Az eredmények nem vonatkoznak minden szigettípusra, a védettnek tűnő területek pedig így is látványos átalakuláson eshetnek át, ahogy megváltozik a partvonaluk, illetve az emelkedő tengerszint tönkreteheti az édesvízforrásokat, s ezzel ellehetetlenítheti a megélhetést akkor is, ha a sziget lakható lenne.

Neked ajánljuk
Kutatócsoport tanulmányozza a világ egyik legnagyobb jéghegyét Egy új kutatás szerint komoly veszélyben vannak a bolygó legnagyobb tavai A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti Sam, a tűzoltó – Havazás (bábfilm) Tovább nőtt a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam