2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Plasztikkal terhes cseppek

Egy amerikai geológus kutató véletlen felfedezése alapján úgy tűnik, elméletileg szinte nincs olyan zug a Földön, amely védett lehetne a szó szerint záporozó apró műanyagdarabkáktól.

Gregory Wetherbee, az Amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) kutatója a csapadék nitrogénszennyezését vizsgálta a Sziklás-hegységben gyűjtött mintákban, azonban a várt föld- és ásványrészecskék mellett jelentős mennyiségű, változatos színű, mikroszkopikus méretű műanyag mikroszállal találta szembe magát  – írja a Guardian.

Felfedezéséről a Műanyageső esik című tanulmányban számolt be, hangsúlyozva, hogy 

a plasztik már bizonyítottan jelen van a hóban és jelen van az esőben: mára a környezetünk részévé vált.

Az eredmény a korábbi kutatások fényében nem annyira meglepő, hiszen a Pireneusok csúcsain is kimutatták már a szennyezést, amivel kapcsolatban a tudósok akkor a szél szerepére gyanakodtak.

Sherri Mason mikroplasztik-szakértő szerint lehetetlen az apró részecskék pontos eredetét meghatározni, hiszen csaknem bármely, műanyagból készült tárgyról a levegőbe juthatnak a használat és a kopás során apró műanyagszemcsék, amelyeket az esőzések alkalmával aztán a cseppek magukba zárnak, és végül a természetes vizekben, folyókban, tavakban és óceánokban kötnek ki.

A mikroszálak egy csapadékmintában Fotó: USGS

A szakértő szerint egyelőre nem tudjuk, hogy elméletileg lehetséges lenne-e a környezetet teljesen megtisztítani a műanyagtól. Ahogy azt sem, hogy ha egy csapásra teljesen felhagynánk a plasztik használatával, a természetben már jelen lévő részecskék mennyi ideig maradnának benne a víz körforgásában.

A levegő, a víz és a táplálékok közvetítésével az állatokhoz hasonlóan az ember szervezetébe is bizonyítottan bejut a mikroplasztik, amelynek felszínén a nehézfémek és a kórokozók is könnyűszerrel megtapadnak. Ugyanakkor arra nézve egyelőre nincs tudományos bizonyíték, hogy az elfogyasztott műanyag egészségkárosodást okozna.

Neked ajánljuk
Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Közel a pont, amikor már nem fogjuk tudni visszafordítani Grönland olvadását A kétirányú töltés első nagyszabású kutatása városi körülmények között Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam