2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sok víz drámája Ukrajnában

Brutális károkat okozott Ukrajnában a hirtelen lezúduló csapadék. Az ukrán kormány 754 millió hrivnyát (mintegy kilencmilliárd forint) különített el a nyugati országrészben lévő, árvíz sújtotta megyék számára.

Az ukrán kabinet támogatta Ihor Petrasenko gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben indítványozta, hogy az áradások által leginkább sújtott Ivano-Frankivszk megye számára 480 millió hrivnyát (csaknem 5,7 milliárd forint) különítsenek el. Kárpátalja és Csernyivci számára egyaránt harmincmillió hrivnyát (354 millió forint), Lviv megyének pedig tízmillió hrivnyát (118 millió forint) javasolt a tárcavezető, amit a kormány úgyszintén elfogadott. Az állami vízügynökség számára 92 millió hrivnyát (1,86 milliárd forint), az állami erdőgazdálkodásnak pedig harmincmillió hrivnyát (354 millió forint) különítettek el. Arszen Avakov belügyminiszter javaslatára ezenfelül még 82 millió hrivnyát (970 millió forint) a belügy alá tartozó szervek, a katasztrófavédelem és a nemzeti gárda számára különítettek el.

Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Denisz Smihal miniszterelnök a kormányülésen elmondta, hogy az időjárás-előrejelzések biztatók, és az árhullámok, amelyek eddig a hegyvidéki területeken okoztak súlyos károkat a Kárpátokban, mostanra sík vidékekre értek. Szavai szerint

a Dnyeszter folyó és mellékvizeinek árhulláma lassan elhagyja Ukrajnát Moldova irányába.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat csütörtöki jelentése szerint eddig a nyugati országrészben 285 települést öntött el a heves esőzések okozta árvíz. A hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék következtében több patak, folyó, köztük a Tisza vízszintje is jelentősen megemelkedett, a víz több helyütt kilépett a mederből. A legsúlyosabb helyzet Ivano-Frankivszk megyében alakult ki, ahol hárman életüket is vesztették az ítéletidő következtében, és 234 település került víz alá, továbbá Lviv, Csernyivci, Kárpátalja és Ternopil megyékben, ahol tízezer házat árasztott el a víz, 117 kilométer út vált járhatatlanná, és 64 híd megsemmisült. 

Neked ajánljuk
Videó: a sok víz drámája Kínában Elöntötte Borsodot a víz Mose ismét megmentette Velencét Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam