2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának – állapították meg a szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatói.

A szigeten húzódó Déli-Alpok 40 év alatt 15,9 trillió liter vízmennyiséget veszített el, ez akkora mennyiség, amelyet Új-Zéland lakossága 40 év alatt fogyasztana el – mondta Andrew Lorrey klimatológus.

Az intézet tudósai minden nyár végén feltérképezik a több mint 50 új-zélandi gleccser hóhatárát. Lorrey arról is szólt, hogy idén több havat találtak, mint az előző két évben, de ez nem jelenti azt, hogy a veszteség csökkenne.

„20-30 ilyen évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk arról, hogy ezt a veszteséget vissza lehet-e bármilyen mértékben fordítani”

– magyarázta a kutató, aki azt is hozzátette, hogy a kisebb gleccsereket 2018–2019-ben ért károsodás azt jelenti, hogy a kihalás útjára kerültek.

Fotó: Shutterstock

A tengeri hőhullámok és a rekordmagas hőmérsékletek hatással vannak a hóhatárokra, ráadásul az ausztráliai bozóttüzek hamuja is beterítette a jeget, amely így több napsugarat nyel el, növelve az olvadás veszélyét. A 15,9 trillió liter víz az Déli-Alpok jégtömegének 30 százalékával egyenlő – tette hozzá. 

Neked ajánljuk
A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről Árnyékban megbújó jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei Sokmillió éves, ismeretlen pingvinfajt azonosítottak Új-Zélandon Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam