2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt

Verne Gyula kitalált tengeralattjáróját, a Nautilust a Déli-sark jege alatti rejtett óceánba is leküldte. Ma már azonban tudjuk, hogy az Antarktisznál valóban találhatók üregek a jég mélyén, melyekben az óceán áramlik. A kutatók ezt a víztömeget vizsgálták meg közelebbről. 

Craig Stevens, az Új-Zélandi Víz- és Légkörkutató Intézet munkatársa és kollégái a közelmúltban azt kutatták, hogy a helyi áramlatok miként járulnak hozzá az antarktiszi jég olvadásához.

A tudósok a világ legnagyobb jégselfjegéhez, a 480 ezer négyzetkilométeres Ross-selfjéghez utaztak – az ebben rejtőző óceánüreg 700 kilométerre fekszik a földrész partjaitól, és nagyrészt feltérképezetlen.

A kutatók úgy tudják, hogy a hasonló jégtömegek főként alulról olvadnak a melegebb víz hatására, az azonban nem ismert, hogy az óceán hogyan kavarodik a mélyben. 

A Ross-selfjég üregét korábban az 1970-es években mérték fel. Akkor megállapították, hogy az üreg nem statikus, az egyes vízrétegek hőmérséklete és sótartalma igen változó.

Fotó: Shutterstock

2017-ben Stevensék 350 méteres mélységbe fúrtak le, hogy vizsgálhassák a rejtett óceánt. A csapat műszereket is elhelyezett, melyek azóta is gyűjtik az adatokat.

A szakemberek arra jutottak, hogy a helyi víz egyfajta torkolatként működik:

a viszonylag meleg, 2 Celsius-fokos óceán beáramlik, kavarog, és elvegyül az olvadékvízzel, valamint a gleccserek alatti édesvízzel.

A jég megóvja a vizet a felszíni fagytól és szelektől, az árapály azonban oda-vissza tolja az óceánt, így keverve el.

A jelenség napi szinten változhat, így nehéz beilleszteni a klímamodellekbe, noha fontos szerepet játszik a jég zsugorodásában.

A szakértők attól tartanak, hogy az antarktiszi jégtömegek olvadása globális hatásokkal fog járni.

Neked ajánljuk
A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam