2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz veled, Japán?

Egyre rosszabb a helyzet Japánban. A heves esőzések miatt mintegy 1,3 millió embert evakuálnak az ország déli részén található Kjúsú szigetén, miközben már 50 halottja és legalább tucatnyi eltűntje van a felhőszakadások okozta földcsuszamlásoknak és áradásoknak.

A japán meteorológiai szolgálat heves esőzésekre figyelmeztetett Nagaszaki, Szaga, és a kjúsúi Fukuoka prefektúrákra. Kjúsú szigetén mintegy hárommillió embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát.

A Kyodo japán hírügynökség szerint 12 prefektúrában összesen 71 földcsuszamlás történt. A szigetország délnyugati részét sújtotta leginkább az ítéletidő. A hétvége óta Kumamoto prefektúrában tizenegy embert továbbra is eltűntként tartanak számon, miközben a rossz időjárás akadályozza a mentési és keresési munkálatokat. Az áldozatok többsége, 49 ember Kumamoto prefektúrában vesztette életét, egy embert pedig Fukuokában találtak holtan.

Az áradás a Kuma folyó partján fekvő településeket sújtotta a leginkább. A víz elmosott egy folyóparti idősotthont, ahol 14 lakó életét vesztette.

Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Jokojama Dzsuntaro

Egy idősebb nő az NHK japán állami televíziónak elmondta, hogy alig lépett ki az utcára, amikor az ár egyik percről a másikra szinte teljesen ellepte.

„Majdnem elmosott a víz, egy villanyoszlopban kellett megkapaszkodnom” – mesélte.

Fotó: MTI/EPA/Jiji Press

Országszerte tízezreket mozgósítottak, de a mentési munkákat az időjárás jelentősen megnehezíti. Abe Sindzó japán kormányfő bejelentette, hogy 80 ezerre emelik a mentésben részt vevők létszámát. Szuga Josihide kormányfőtitkár elmondta, hogy július 9-éig marad az ítéletidő. A tisztségviselő arra kérte az érintetteket, hogy keressenek menedéket. Több ipartelep is leállt, de Szuga szerint az ellátási láncot nem fenyegeti veszély.

Neked ajánljuk
Trópusi vihar tombol Hongkongban Víztölcsérek tomboltak az Adriai-tenger felett Japán tovább készül a legfenntarthatóbb olimpiára Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam