2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz veled, Japán?

Egyre rosszabb a helyzet Japánban. A heves esőzések miatt mintegy 1,3 millió embert evakuálnak az ország déli részén található Kjúsú szigetén, miközben már 50 halottja és legalább tucatnyi eltűntje van a felhőszakadások okozta földcsuszamlásoknak és áradásoknak.

A japán meteorológiai szolgálat heves esőzésekre figyelmeztetett Nagaszaki, Szaga, és a kjúsúi Fukuoka prefektúrákra. Kjúsú szigetén mintegy hárommillió embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát.

A Kyodo japán hírügynökség szerint 12 prefektúrában összesen 71 földcsuszamlás történt. A szigetország délnyugati részét sújtotta leginkább az ítéletidő. A hétvége óta Kumamoto prefektúrában tizenegy embert továbbra is eltűntként tartanak számon, miközben a rossz időjárás akadályozza a mentési és keresési munkálatokat. Az áldozatok többsége, 49 ember Kumamoto prefektúrában vesztette életét, egy embert pedig Fukuokában találtak holtan.

Az áradás a Kuma folyó partján fekvő településeket sújtotta a leginkább. A víz elmosott egy folyóparti idősotthont, ahol 14 lakó életét vesztette.

Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Jokojama Dzsuntaro

Egy idősebb nő az NHK japán állami televíziónak elmondta, hogy alig lépett ki az utcára, amikor az ár egyik percről a másikra szinte teljesen ellepte.

„Majdnem elmosott a víz, egy villanyoszlopban kellett megkapaszkodnom” – mesélte.

Fotó: MTI/EPA/Jiji Press

Országszerte tízezreket mozgósítottak, de a mentési munkákat az időjárás jelentősen megnehezíti. Abe Sindzó japán kormányfő bejelentette, hogy 80 ezerre emelik a mentésben részt vevők létszámát. Szuga Josihide kormányfőtitkár elmondta, hogy július 9-éig marad az ítéletidő. A tisztségviselő arra kérte az érintetteket, hogy keressenek menedéket. Több ipartelep is leállt, de Szuga szerint az ellátási láncot nem fenyegeti veszély.

Neked ajánljuk
Árvíz Szerbiában 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről Az űrszemét csökkentésére fából készítenek műholdat Japánban Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam