2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért rózsaszín a hó az Olasz-Alpokban?

Rózsaszínes árnyalatú havat találtak az Olasz-Alpok gleccserein. Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena-gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

„Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban” – magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta.

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

A jég általában a napsugarak több mint 80 százalékát visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé teszik a jeget, ezáltal több napfényt nyel el, és felgyorsul az olvadás. Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege.

„Megpróbáljuk megállapítani, hogy az emberi tevékenységen túl más jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a Föld melegedéséhez” – tette hozzá Di Mauro.

Forrás: CNN/YouTube
Neked ajánljuk
Brutális mértékeket ölthet a tengerszint-emelkedés nyolcvan éven belül Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Egy újabb ígéretes kísérlet a fenntartható dizájn világából Tanösvénnyel a tetején nyílt meg a Kis-Balaton új kapuja Félmilliárdos beruházásból épült növénytermesztési központ Somogyban
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam