2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt változtak zölddé a hegyi tavak

A globális felmelegedés hatására példátlan méreteket öltő algavirágzás festi zöldre az egyébként tiszta vizű tavakat az Egyesült Államok nyugati részén. A Coloradói Állami Egyetem kutatói szerint az elmúlt 70 évben több mint a kétszeresére nőtt az algakoncentráció a térség két hegyi tavában.

„A magasan fekvő területek gyors ütemű melegedésének következtében gyorsan gyarapodnak és válnak dominánssá a zöldmoszatok, amelyek egészen mostanáig csak kis mennyiségben fordultak elő ezekben a tavakban” – mondta Isabella Oleksy, a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője.

A kutatók egy Denvertől nagyjából 100 kilométerre fekvő hegyvonulat tavaiban vizsgálták az algakoncentrációt.

Az 1950-es évekig visszamenő adatokat elemezve a tudósok drasztikus változásokat észleltek a melegebb hőmérséklethez szokott valódi zöldmoszatok virágzásában.

Oleksy szerint a vizsgált tavakban dokumentált algamennyiség sokkal inkább az erősen szennyezett, például a mezőgazdasági területekről szivárgó vizeknek kitett területekre jellemző, nem pedig az érintetlen hegyi környezetekre.

Fotó: Shutterstock

Oleksy úgy véli, hogy noha kollégáival két coloradói tóban dokumentálták a változásokat, valószínűleg nem egyedi esetről van szó.

A kutatók szerint eredményeik rávilágítanak a klímaváltozásnak az algavirágzást okozó tápanyagok – a foszfor és a nitrogén – túlzott felhalmozódásában játszott szerepére. Az algavirágzás destabilizálhatja a vízi környezeteket a napfény elnyelése révén, és megbetegítheti a tavak és óceánok állatvilágát, ha az állatok lenyelik a moszatokat.

Neked ajánljuk
125 éves „a magyar delfin” olimpiai sikere Vízhiány: egy víztározó miatt csaptak össze a kirgiz és a tádzsik erők Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam