2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először tesztelték a Velencét megvédő Mose-gátrendszert

Hosszú várakozás után végre elérkezett a nap, amikor először tesztelték azt a 78 mobilzsilipből álló árvízvédelmi rendszert, amely megvédheti Velencét az olyan árvizektől is, mint amilyen tavaly ősszel pusztított a népszerű olasz kikötővárosban.

Az a tenger, amely az 5. század óta védte Velencét a hódítóktól, ma már a város ellenségévé vált. Több évtizedes vitát követően, 2003-ban elkezdődött a Mose (Mózes) elnevezésű gátrendszer kivitelezése, amely a tervek szerint akkor lépne működésbe, ha az Adriai-tenger szintemelkedése eléri az egy métert. Eredetileg 2011-re ígérték a munkálatok befejezését, időközben azonban több korrupciós botrány is akadályozta a projektet.

Hosszú várakozás után a gát túl van az első próbáján, melyen az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte is részt vett.

A 78 felfújható elemből álló, igény szerint működésbe hozható mobilgátat tesztelik Velencében. A tömlőkbe levegőt juttató kompresszorokat Giuseppe Conte olasz miniszterelnök indította el Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

A rendszer bekapcsolása után körülbelül 90 percbe telt lecsökkenteni a vízszintet a város Lido, Malamocco és Chioggia nevű lagúnáinál.

A vízből kiemelkedő zsilipek 1,5 kilométer hosszú gátat képeznek, ha pedig teljesen elkészülnek, fél óra alatt is fel tudnak emelkedni. Erre azonban még legalább másfél évet várni kell, a rendszer ugyanis továbbra sem mondható százszázalékosnak.

  • A gátrendszerről korábban itt írtunk bővebben.
Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam