2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínában rengeteg halálos áldozatot követelhetett az árvíz

A folyamatos esőzések miatt Kína több részén jelentenek továbbra is súlyos gondokat az árvizek. A természeti katasztrófa több tízmillió ember életére van hatással.

A Sanghajjal szomszédos, kelet-kínai Csiangszu tartományban található Taj-tóra a legmagasabb szintű készültségi fokozatot rendelték el. Az ország harmadik legnagyobb édesvízi tavának vízszintje ugyanis pénteken kora reggelre 4,65 méterre emelkedett, elérve a töltések teherbírása szempontjából még biztonságosnak ítélt maximális szintet. Előrejelzések szerint azonban a vízszint további emelkedésére lehet számítani – számolt be a China Daily.

Ázsia leghosszabb folyója, a Jangce a június óta tartó heves esőzések következtében több helyen megáradt. Az árvizek a folyó vonalán terjedtek az ország sűrűn lakott, keleti része felé.

A természeti csapás Kína-szerte összesen több mint 34 millió ember életét keserítette meg.

A hatóságok tájékoztatása szerint legalább 140 ember tűnt el, vagy veszítette életét az áradásokban.

Fotó: MTI/EPA/Featurechina/Cou Mou

Amikor július elején tetőzött a Jangce,

a Három-szurdok-gát vízerőmű zsilipjein át másodpercenként 53 ezer köbméter vizet eresztettek le.

Most ez az érték újból megközelítette a két héttel ezelőtti szintet, és a folyó felügyeletéért felelős hatóságok szerint rövidesen felül is múlhatja.

Az árvizek súlyosan érintik egyebek mellett a közép-kínai Vuhant is, ahol a tavalyi év végén bukkant fel a világjárványt okozó újfajta koronavírus.  A Jangce partján fekvő városnál a folyó vízszintje vasárnap 28,77 méterre emelkedett, ami a negyedik legmagasabb vízállás a Jangcének ezen szakaszán 1865 óta.

A kínai meteorológiai központ pénteken sárga, vagyis a négyes fokozatú skálán a harmadik legerősebbnek számító riasztást rendelte. Az előrejelzések szerint egyes helyeken akár napi 180 milliméteres csapadékra is lehet számítani. A központ emiatt árvizek és földcsuszamlások várható előfordulására figyelmeztetett, és a veszélyeztetett területeken a kültéri tevékenység felfüggesztését javasolta.

Neked ajánljuk
Tragikus villámárvíz Kínában Tragikus villámárvíz Kínában Energiahiány Kínában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam