2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Takaróval védik az olvadó svájci gleccsert

A globális felmelegedésnek egyre tragikusabb következményei vannak. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy a Rhône-gleccsert már speciális anyagból készült takaróval próbálják megvédeni az olvadástól. 

Minden évben egy speciális takaróval borítják be Svájcban a gleccsereket. A nyári hőség miatt ugyanis sürgősen tenni kell valamit a további olvadás megakadályozása érdekében. Ahogy az lenni szokott, idén is felmászott egy helyi szakemberekből álló csoport a Rhône-gleccserhez, hogy arra egy hatalmas, fehér takarót húzzon. 

Fotó: MTI/AP/Keystone/Urs Flüeler

Miközben a Föld egyre melegszik, a gleccserek a világ minden táján zsugorodnak. Az 1991 és 2010 közötti időszakban az emberi tevékenység okozta a jégolvadás 69 százalékát.

A gleccser 1856 óta 1400 méterrel kisebb lett.

Fotó: MTI/AP/Keystone/Urs Flüeler

A Rhône-gleccser területén ez a zsugorodás gazdasági és környezeti veszélyt jelent. A 11 500 éves jégtömegre most felhelyezett speciális takarók fehér színe visszatükrözi a fényt, még mielőtt az a jégbe ütközne.

David Volken glaciológus az Agence France-Presse-nek elmondta, hogy a gleccser egy forróbb napon még mindig 10-12 centiméterrel lesz kisebb. 

Neked ajánljuk
Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program Kocsánytalan tölgyekkel növelik az erdőterületet Borsodban Elsőbbséget adtak a békáknak Tallinnban
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam