2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megint kiváló a Balaton vízminősége

Bár a kutatók jelezték, hogy előfordulhat algásodás a Balatonban, de jelenleg kiváló a víz minősége a nyugat-balatoni strandokon is, ahol a megkezdett kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket – közölte Gál Lajos, Gyenesdiás, valamint Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

A Balaton foszforral terheltebbnek számító nyugati medencéjének valamennyi strandján kiváló jelenleg is a vízminőség. Két hete megjelent a vízfelszínen az egyébként jó vízminőséget jelző zöld alga, de a szeles időjárásnak köszönhetően az is eltűnt. A kék alga jelenlétét nem tapasztalták.

Gál Lajos elmondta, a vízminőséget hetente ellenőrzik. A legutóbbi eredmények szerint

nagyon jó a vízminőség, és eddig egyetlen fürdőző sem panaszkodott semmiféle, kékalga-toxint jelző bőrirritációra, allergiás reakcióra.

Fotó: Shutterstock

Csendes Antal, a három keszthelyi önkormányzati strandot üzemeltető társaság ágazatvezetője az MTI-nek megerősítette, hogy kifogástalan a Balaton vize a Keszthelyi-medencében. Tapasztalataik szerint az algásodás akkor indulhat be, ha tartósan mozdulatlan a víz.

Az elmúlt napok szeles időjárása kedvezett a vízminőségnek, de mint mondta, szélcsendesebb időszakokra is akadt ötletük. Keszthely városi strandján tesztüzemmódba tettek egy vízmozgató gépet, amit a halastavakban használnak algásodás ellen.

Neked ajánljuk
30 600 méterről, a sztratoszférából készítettek káprázatos fotókat a Balatonról Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában A napelemek hőségben és fagyban is termelik a tiszta energiát Komposztálásra fel! 2020. évi Európai Mobilitási Hét – Kreatív pályázat
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam