2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási áradások fenyegetik az Egyesült Államok déli vidékeit

Óriási áradások fenyegetnek a Hanna hurrikán nyomában az Egyesült Államok déli vidékein – jelentette be az amerikai Országos Hurrikán Központ (NHC), amely  egyúttal „életveszélyesnek” minősítette a heves esőzések nyomán várható fennakadásokat. 

Greg Abbott texasi kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett az állam 32 megyéjében.

Az 1-es erősségű Hanna hurrikán szombaton ért partot, s bár azóta trópusi viharrá szelídült, és vasárnap már részben Mexikó, részben pedig az Egyesült Államok belső vidékei felé mozdult, óriási esőzéseket okoz Texasban.

Fotó: Shutterstock 

Az óránként 145 kilométeres széllökésekkel pusztító vihar fákat csavart ki, házakat döntött romba, villanyvezetékeket szakított le. A viharnak az eddigi jelentések szerint nincsenek halálos áldozatai. De Abbott kormányzó még szombaton úgy fogalmazott:

bármely hurrikán óriási kihívásokat jelent, de e mostani helyzet összetettebb és komolyabb, mert a vihar azokban a megyékben pusztított, amelyeket a leginkább sújt a koronavírus-járvány is.

Fotó: ABC News/Youtube 

Közben Hawaii felé is tart egy hurrikán. A Douglas erőssége 1-esre csökkent a pénteki 4-esről, és a meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan vasárnap ér partot Hawaiin. A modern történelemben, 1900 óta csak két hurrikán ért partot Hawaiin: a Dot 1959-ben, az Iniki pedig 1992-ben.

Vasárnap Kauai és Oahu szigetén hurrikánriadót, Hawaii többi szigetén pedig viharriadót hirdettek. A szigetcsoport északi vidékein vasárnap már heves esőzések jelezték a hurrikán közeledtét.

Neked ajánljuk
Ember építette félszigettel védekeznek a dánok a tengerszint-emelkedés ellen Rekordméretű áradások, súlyos szárazság és drága áram Brazíliában Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam