2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrófa: 1000 tonna gázolaj ömlött a tengerbe Mauritiuson

A panamai zászló alatt hajózó, Wakashio nevű japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál. A jármű megrepedt üzemanyagtartályából csütörtök óta szivárog az olaj. A helyzet annyira súlyos, hogy a mauritiusi hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdetettek.

Eddig ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A baleset idején a hajón 3800 tonna gázolaj volt.

Japán szakértőket küld Mauritiusra, hogy segítséget nyújtsanak a zátonyra futott japán tartályhajó mentési munkálataiban.

A szigetállam Franciaországhoz és az ENSZ-hez fordult segítségért, mert nincsenek megfelelő eszközei egy ilyen katasztrófa elhárításához.

A Mauritius partjainál zátonyra futott Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó megrepedt üzemanyagtartályából kifolyt olaj úszik az Indiai-óceánban Fotó: MTI/AP/Georges de La Tremoille

A kiömlött üzemanyag veszélyt jelent a szigetállam turistaiparára, akárcsak a vadvilágra.

Mint kiderült, a teherhajó Brazíliából tartott Kínába Szingapúron keresztül, de Mauritius Pointe d'Esny nevű területénél megfeneklett. A húszfős személyzetet szerencsére sikerült épségben kimenteni a járműről.

Neked ajánljuk
Pusztító tájfun tombolt a Fülöp-szigeteken Elképesztő pusztítást végzett a Molave tájfun Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam