2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rohamtempóban olvadnak Új-Zéland gleccserei

Az iparosodás előtti mértékhez képest kétszer olyan gyorsan pusztulnak Új-Zéland gleccserei. A helyzet súlyosságát példázza a többi között az is, hogy a 14–19. század között tartó kisjégkorszakhoz képest a szigetország gleccserei 77 százalékát elvesztette.

A Leedsi Egyetem kutatói a kis jégkorszaktól 2019-ig készítettek statisztikát a Déli-Alpok gleccsereinek jégmennyiségéről.

A szakemberek három időperiódusban vizsgáltak nagyjából 400 gleccsert: a kis jégkorszaktól 1978-ig, 1978–2009-ig, majd 2009-től 2019-ig.

Kutatásukból kiderült, hogy

a jégolvadás megduplázódott a kis jégkorszak óta, vagyis az iparosodás előtti mértékhez képest.

Fotó: Shutterstock

A jégmennyiség mindössze 12 százaléka maradt meg 2019-ben a mért időpontban a történelmi állapothoz képest – ez azt jelenti, hogy a legtöbb gleccser komoly veszélyben van. Új-Zélandban az ivóvízellátás és az energiatermelés miatt ráadásul rengeteg közösség támaszkodik a gleccserekre.

Neked ajánljuk
Közel a pont, amikor már nem fogjuk tudni visszafordítani Grönland olvadását Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére A pusztulás szépsége: szökőárszerű hullámok, jéghegyek összeomlása (videó) Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam