2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvíz tombol Jemen fővárosában

Omladoznak az épületek a jemeni főváros, Szanaa veszélyeztetett világörökségi helyszínként számon tartott óvárosában a nagy esőzések miatt. A  jellegzetes barna-fehér színű, agyagtéglából épült házak a 11. század előttről származnak, és már régóta komoly fenyegetést jelent rájuk az országban zajló fegyveres konfliktus is.

 Az óváros épületei közül csaknem ötezernek beázik és 107-nek részben beomlott a teteje. A helyi hatóság az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO), valamint különböző alapítványokkal együttműködve igyekszik megmenteni az épületek egy részét.

Idén kivételesen heves esőzések sújtják az országot április közepe óta, és a helyzet várhatóan szeptember elejéig nem változik.

Jemeni fiúk fürdenek egy árvízben álló utcán Szanaa óvárosában Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab

Az esőzések ráadásul felgyorsíthatják az olyan betegségek terjedését, mint a kolera, a dengue-láz és a malária.

Az Irán támogatását élvező húszi hatóságok az UNESCO-hoz fordultak segítségért a város örökségének megóvása ügyében.

Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab

Az elmúlt hetekben nagyjából 111 ház omlott össze részben vagy teljesen az óvárosban. Egy szanaai lakos elmondta, hogy az egyik helyi bank kezdeményezésére műanyag borítást osztanak szét a rászorulók között, hogy azzal fedjék le a házak tetejét.

Neked ajánljuk
Több ezer embert kellett evakuálni Ausztráliában áradások miatt Nagyinterjú Áder Jánossal fenntarthatóságról, egyéni felelősségről és teremtésvédelemről Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam