2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel 2 milliárd embernek kell nélkülöznie a tiszta, iható vizet

A világon csaknem kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves jelentéséből. Kolera, vérhas, tífusz és gyermekbénulás veszélyezteti azokat, akik ilyen vizet fogyasztanak. 

A szennyezett ivóvíz évente több mint 500 ezer ember halálát okozza – mondta genfi sajtóértekezletén Maria Neira, a WHO közegészségügyi igazgatója.

Az ENSZ tagországai 2015-ben 17 olyan tartós fejlesztési célt tűztek ki, amelyet 2030-ig el kellene érni. Ezek egyike az ivóvízforrások tartós biztosítása minden ember számára. Ehhez viszont megfelelő mennyiségű pénzügyi forrás kell, amelyet részben még fel kell kutatni (új adókat kell kivetni), és hatékonyan kell használni – állapítja meg a WHO a jelentésben, amelyet az ENSZ-szel közösen készített el.

Fotó: Shutterstock

A világ országai az utóbbi három évben átlagosan 4,9 százalékkal növelték a vízgazdálkodásra és -tisztításra fordított összegeket, de az országok 80 százaléka jelezte, hogy a költségvetési ráfordítások még mindig kevesek az ENSZ céljainak eléréséhez. A Világbank szerint a ráfordításokat a jelenlegiek háromszorosára, évi 107 milliárd euróra kellene növelni.

Előrejelzések szerint 2040-re csaknem 600 millió gyerek élhet olyan környezetben, ahol csak rendkívüli nehézségek árán tud majd vízhez jutni

– írja közleményében az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) magyarországi szervezete.

Fotó: Shutterstock

Egy tavalyi UNICEF-jelentés alapján 36 országnak kell jelenleg szembenéznie vízkrízissel, ezekben az országokban a víz iránti kereslet meghaladja a rendelkezésre álló megújuló erőforrásokat.

A klímaváltozás hatással van a vízminőségre és a vízellátásra, csakúgy, mint a lakosság növekedése, az iparosodás következtében megnövekedett vízfogyasztás és az urbanizáció. Naponta nagyjából 4-5 liter víz az a mennyiség, ami egy gyermek túléléséhez feltétlenül szükséges, az evéshez, iváshoz és az alapvető higiéniai feltételek biztosításához. Egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt elfolyhat akár 40-120 liter víz is.

Az UNICEF 2017-ben például csaknem 30 millió, humanitárius veszélyhelyzetben élő embernek biztosított tiszta vizet.

Neked ajánljuk
Száraz lábbal a Velencei-tó medrében Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Mit művel vajon a vízzel a vízmű? – Nyílt napok a DRV-nél Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Tovább a forrásra: magyarszo.rs
Vissza
Hírfolyam