2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lopják a világ vízkészletét!

A világ víztartalékainak 30-50 százalékát minden évben ellopják, főleg a mezőgazdasági érdekek miatt a gazdák – derült ki egy új, nemzetközi kutatásból. 

Az ausztrál Adelaide-i Egyetem szakemberei a Nature Sustainability-ben publikált kutatáshoz három esettanulmányt készítettek, az ausztrál gyapotmezőket, az amerikai kender- és a spanyol eperültetvényeket vizsgálták.

Adam Loch, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy nehezítette a munkájukat, hogy a fejlődő országokból sokszor ezekről a tevékenységekről nem is tudnak adatot szerezni, de hangsúlyozta:

nem szabad azt hinni, hogy a fejlett térségekben nem fordul elő vízlopás. A mezőgazdaságban a gazdag országokban is lopnak a vízkészletekből.

Fotó: Shutterstock

A szakemberek a fő okok között a társadalom hozzáállását, az intézményi keretet és az abban gyökerező, a jövőt övező bizonytalanságot nevezték meg.

„Ha a gazdálkodók motiváltak abban, hogy lopják a vizet, mert kevés van belőle, a terményeiket pedig öntözniük kell, hogy megmaradjanak, és amíg a víz ára magasabb, mint a lopásáért kiszabott büntetés összege, addig igen, lopni fogják a vizet” – magyarázta a kutató.

A vízlopás azért is jelentős probléma, mert a világ vízkészlete a klímaváltozás miatt már egyébként is veszélyben van. 

Neked ajánljuk
125 éves „a magyar delfin” olimpiai sikere Vízhiány: egy víztározó miatt csaptak össze a kirgiz és a tádzsik erők Új megoldás az SZTE kutatóitól a légköri szén-dioxid hasznosítására Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben A tüzelőanyagok elfüstölését is száműznék a reklámblokkokból
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam