2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira

Nagyjából 2,5 milliárd ember él vízhiányos régiókban napjainkban. Nem véletlen, hogy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Design Terminal innovációs ötletversenyén, az Aquathonon a globális vízválság kihívásaira keresték a megoldást.

Fiatalok kerestek megoldásokat a vízhiány problémájára Fotó: KBKA

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Otthon is Műhely című beszélgetése során Ecsedi Boglárka, az ötletverseny egyik csapatának tagja elmondta, hogy a világ vízkészletének mintegy 70 százalékát a mezőgazdaságban használják, épp ezért ők az öntözés optimalizálásával foglalkoznak. Az elképzelésük egy olyan rendszer kiépítése, amely a talajnedvességet tudja monitorozni. A precíziós öntözést műholdképekkel, szenzoros adatgyűjtéssel és mesterséges intelligencia által támogatott algoritmussal optimalizálnák, így csökkentve a szükségtelen vízhasználatot.

Sinka Attila, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ) főtitkára, aki mentorként segíti a versenyen részt vevő csapatokat, rendkívülinek nevezte az elképzelést. Hangsúlyozta, hogy

a fiatalabb generáció tagjai nagyon tudatosak, elszántak, és ahhoz, hogy az elképzeléseik megvalósulhassanak, támogató és segítő közegre van leginkább szükségük: tapasztalattal rendelkező szakmai támogatásra és megfelelő kapcsolatrendszerrel rendelkező segítőkre.

Társadalmi szemléletformálásra van szükség, de ez nagyobb volumenű dolog, mintha valami új eszköz feltalálásával szeretnénk megoldani a problémát – mondta a beszélgetésen, hozzátéve, közösségre, együttműködésre van szükség.

Jónás László, a Design Terminál üzletfejlesztési vezetője hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy jó ötlet megvalósuljon, leginkább bátorságra van szükség. „Egy jó ötlet megvalósíthatósága soha nem a finanszírozáson múlik, hanem a bátorságon. Fel kell hívni egy nagy agrárcéget, elmondani, hogy van egy ötletünk, amit ki szeretnénk próbálni. Lehet, hogy az első cég el fog hajtani, lehet, hogy a második is, de addig kell próbálkozni, míg valaki partner nem lesz ebben, és aztán addig kell a valódi ügyfelekkel együttműködni, amíg számukra tökéletessé nem válik, amit megálmodtunk” – mondta a szakember, aki arról is beszélt, hogy a verseny legnagyobb előnye, hogy összehozza a globális vízválság megoldásain töprengő tehetséges embereket.

A cél, hogy kialakuljon egy közösség, majd ez a közösség nőjön, és ha a rengeteg elszánt, okos ember elhiszi, hogy változtathatnak a jövőn, és tesznek is érte, az vezethet el a probléma megoldásához.

Neked ajánljuk
Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Rekordméretű áradások, súlyos szárazság és drága áram Brazíliában Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam