2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csatornahasználati illemtan

A környezettudatos mosdó-, illetve csatornahasználatra hívja fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz). A szervezet a legfontosabb, ugyanakkor igen egyszerű szabályok betartását kéri a lakosságtól. 

Az ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrasturktúrának minősül – a közegészségügyben kulcsszerepet töltenek be a jelenlegi helyzetben a víziközmű-szolgáltatók és az általuk elvégzett „szolgáltatások”. Egyre több helyen újra bevezették a veszélyhelyzet ideje alatt életbe léptetett intézkedési terveket, azonban most különösen fontos, hogy mindannyian betartsuk a következő szabályokat: 

TILOS...

  • a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, egyszer használatos szájmaszkot, gumikesztyűt, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot, valamint építési törmeléket juttatni!

A MaVíz kéri, hogy  fokozottan figyeljünk arra, hogy a nedves törlőkendők – a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben – nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban, és a dugulások kb. 75 százalékáért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2,85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.

Fotó: Shutterstock

Egy nagyobb dugulás esetén először csak a vécét nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is! „Ezért fontos az, hogy megértsék – az Önök saját érdeke is az, hogy betartsák ezeket az alapvető szabályokat!
A csatornahálózat és saját életterük védelme érdekében kérjük tehát Önöket, hogy viselkedjenek környezettudatosan, és óvják környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! Erre pedig a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!” – írják. 

A MaVíz közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást.

Neked ajánljuk
A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között A világon minden percben 11 ember hal éhen Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe
Tovább a forrásra: maviz.hu
Vissza
Hírfolyam