2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csatornahasználati illemtan

A környezettudatos mosdó-, illetve csatornahasználatra hívja fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz). A szervezet a legfontosabb, ugyanakkor igen egyszerű szabályok betartását kéri a lakosságtól. 

Az ivóvízhálózat kiemelt jelentőségű infrasturktúrának minősül – a közegészségügyben kulcsszerepet töltenek be a jelenlegi helyzetben a víziközmű-szolgáltatók és az általuk elvégzett „szolgáltatások”. Egyre több helyen újra bevezették a veszélyhelyzet ideje alatt életbe léptetett intézkedési terveket, azonban most különösen fontos, hogy mindannyian betartsuk a következő szabályokat: 

TILOS...

  • a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, egyszer használatos szájmaszkot, gumikesztyűt, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot, valamint építési törmeléket juttatni!

A MaVíz kéri, hogy  fokozottan figyeljünk arra, hogy a nedves törlőkendők – a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben – nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban, és a dugulások kb. 75 százalékáért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2,85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak.

Fotó: Shutterstock

Egy nagyobb dugulás esetén először csak a vécét nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is! „Ezért fontos az, hogy megértsék – az Önök saját érdeke is az, hogy betartsák ezeket az alapvető szabályokat!
A csatornahálózat és saját életterük védelme érdekében kérjük tehát Önöket, hogy viselkedjenek környezettudatosan, és óvják környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! Erre pedig a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!” – írják. 

A MaVíz közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást.

Neked ajánljuk
Minden csepp fontos – A sütőolajért is felelősséget érez a DRV Zrt. Kiszáradhat a Panama-csatorna? A magyar vízügyi innovációk nemzetközi szinten is bizonyítanak Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: maviz.hu
Vissza
Hírfolyam