2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tőzsdei árucikké válik a víz

A klímaváltozás következményei a létezés legalapvetőbb elemét veszélyeztetik a leginkább. A víz soha nem volt akkora érték, mint napjainkban – erről árulkodik az is, hogy hamarosan elindítja határidős vízkontraktus-kereskedését a Chicagói Kereskedelmi Tőzsde (CME) és a Nasdaq.

A Wall Street Journal szerint a két tőzsde még idén el akarja indítani új termékét, ez azt jelenti, hogy a farmerek, a spekulánsok és bárki más spekulálhat a víz árára, akárcsak az olaj, a réz, az arany, a szója vagy a kukorica esetében. A farmereknek és a feldolgozóipari vállalatoknak, azaz a nagy vízfogyasztóknak a víz áringadozása ellen kínálhat védekezési eszközt az új tőzsdei termék, emellett kockázatkezelési eszközként szolgálhat bárkinek, aki a tőzsdére viszi a tőkéjét.

„Az infláció, a klímaváltozás okozta váratlan költségek ellensúlyozására is érdemes lehet vízkontraktusokat kötni” – véli Lance Coogan, a brit Veles Water Ltd. pénzügyi szolgáltató vállalat vezérigazgatója, aki úgy véli,

itt volt már az ideje, hogy a világ legfontosabb természeti erőforrása, amely eddig hiányzott az árupiacok kínálatából, végre adható és vehető legyen.

Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, a Veles Water indexe Kalifornia állam vízpiacát követi, azaz egy olyan térségét, amelynek óriási a lakossága, és ahol kiterjedt mezőgazdasági termelés folyik.

A kontraktusokat dollárban adják meg, a mértékegység (ami az olaj esetén a hordó) egy acrerláb (acre-foot) lesz, ami 325 851 gallon, azaz 1234,04 köbméter. Ennyi víz kell egy egységnyi terület megfelelő vízellátásához egy láb (30 centiméter) mélységben.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Szemléltetés: Az országok évi vízfogyasztása egy-egy flakonban Helybéliekkel mérik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam