2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víztölcsérek tomboltak az Adriai-tenger felett

Európában az időjárás alakulása nem volt szokványos, főleg a Földközi-tenger régiójában. Az Ianos névre keresztelt mediterrán ciklon a görögöknek okozott sok kellemetlen percet, az olaszokra pedig pusztító erejű vihar csapott le. 

Az Adria térsége sem úszta meg, ott a betörő hideg levegő okozott problémákat. A hűvösebb levegő és a még mindig meleg tengerek találkozása tornádószerű jelenséget okoz, melyet víztölcsérnek hívunk. 

A forgó légtömeg a víz felett jön létre, és mikor eléri a felszínt, onnan vizet szippant fel.

Jellemzően komoly gondokat nem okoz, látványnak azonban lenyűgöző és meglehetősen ijesztő is

– írja a koponyeg.hu.

Fotó: Marko Korosec/severe-weather.eu

Az Adriai-tenger felett 15 víztölcsér alakult ki. Habár a fotók alapján a látvány csodálatos, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy olyan problémákra mutatnak rá a kavargó víztölcsérek, melyek kifejlődve lényegesen rosszabb képződményeknek is teret adhatnak. 

Neked ajánljuk
Lecsapott Indiára a Tauktae ciklon, akár 500 milliméter csapadék is hullott Lecsapott Indiára a Tauktae ciklon, akár 500 milliméter csapadék is hullott Több mint 100 éves melegrekord dőlt meg Moszkvában Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam