2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a Balatont sem kíméli

A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) átfogó kutatásának előzetes eredményei szerint a rövid, intenzív kánikulák miatt a Balaton vize erőteljesebben algásodik, mint ahogy azt a századfordulóig progsznosztizált éves átlaghőmérséklet-emelkedés okozná.

Az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó BLI-ben tavaly tavasszal üzemeltek be – Közép-Kelet Európában elsőként – egy vízi mezokozmoszrendszert, amelyben valós környezetet, ökoszisztémát lehet szimulálni a laboratóriumi mikrokörülményeknél nagyobb, életszerűbb közegben.

A 12 darab 5 ezer literes tartályból álló kísérleti telepen azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés velejárói közül az éves átlaghőmérséklet növekedése vagy a szélsőséges mértékű nyári hőhullámok vannak-e nagyobb hatással a Balaton élővilágára. Négy tartályban a jelenlegi helyzetet, négyben az évszázad végére prognosztizált 3 Celsius-fokkal melegebb átlaghőmérsékletet, további négy tartályban pedig a szélsőségessé vált időjárást modellezték, kétszer egy hétig tartó, plusz 6 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést szimulálva.

Fotó: Shutterstock

Vad Csaba, az intézet kutatója szerint az előzetes eredmények azt mutatják, hogy az átlaghőmérséklet kisebb emelése rövid távon önmagában nem indított be jelentős mértékű algásodást. Ugyanakkor

a szélsőséges időjárást, azaz hőhullámokat modellező tartályokban gyorsan zöldülni kezdett a víz az elszaporodó algák miatt, de az azonos szinten tartott tápanyagtartalom mellett ez sem vált olyan intenzívvé.

Ezeket a kutatásokat jövőre különböző tápanyagterhelés-vizsgálatokkal kívánják kiegészíteni, ami egyebek között hozzájárulhat a Balatonban egészségügyi kockázatot jelentő kékalgák elszaporodásának megértéséhez.

A kutató hangsúlyozta, a mezokozmoszokban zajló kutatások globális szintű problémákra keresnek válaszokat, ebben a munkában a Balatonnak is kitüntetett szerepe lehet.

Neked ajánljuk
Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében A madarak már elhagyták a kiszáradó Velencei-tavat, a turistákon a sor (videó) Minden korábbinál több kerékpárt szállítottak idén nyáron a balatoni kompon Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam