2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna

Elérkezett a pillanat, amikor a Mose-gát élesben is bebizonyíthatta létjogosultságát. A hétvégi vihar során a mobilgát 130 centiméteres áradástól védte meg Velencét. 

Bár mind a 78 gátelem a helyére került, a kiszolgáló infrastruktúra egy része még mindig nincs készen. A tervek szerint a rendszert akkor használják majd, amikor az előrejelzések 110 centiméteres vagy nagyobb vízszintemelkedést jósolnak.  

Az erős hétvégi viharban a gátak segítsége nélkül a város fele víz alá került volna. 

Első alkalommal láthatók működés közben a Velence tengeri bejáratainál épített, Mose (Mózes) elnevezésű zsiliprendszer 30 méter magas, 20 méter széles és 5 méter vastag, 300 tonnás acélkapui, amelyek a tengerből kiemelkedve gátat képeznek, és a vízszint emelkedésekor megvédik a várost Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Meola

A közel évtizedes halasztással üzembe helyezett Mose közel hatmilliárd dollárba került. A felemelhető gátakból álló megoldás elzárja a szigetekre és cölöpökre épült várost a tengertől. A Velence előtti lagúna három bejáratához tervezett mobilgát építését 2003-ban kezdték el – erről itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Árvíz Szerbiában Természeti veszélyhelyzetet rendeltek el a Fidzsi-szigeteken Olaszországban nagy sikere van a Fiat 500e-nek A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam