2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna

Elérkezett a pillanat, amikor a Mose-gát élesben is bebizonyíthatta létjogosultságát. A hétvégi vihar során a mobilgát 130 centiméteres áradástól védte meg Velencét. 

Bár mind a 78 gátelem a helyére került, a kiszolgáló infrastruktúra egy része még mindig nincs készen. A tervek szerint a rendszert akkor használják majd, amikor az előrejelzések 110 centiméteres vagy nagyobb vízszintemelkedést jósolnak.  

Az erős hétvégi viharban a gátak segítsége nélkül a város fele víz alá került volna. 

Első alkalommal láthatók működés közben a Velence tengeri bejáratainál épített, Mose (Mózes) elnevezésű zsiliprendszer 30 méter magas, 20 méter széles és 5 méter vastag, 300 tonnás acélkapui, amelyek a tengerből kiemelkedve gátat képeznek, és a vízszint emelkedésekor megvédik a várost Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Meola

A közel évtizedes halasztással üzembe helyezett Mose közel hatmilliárd dollárba került. A felemelhető gátakból álló megoldás elzárja a szigetekre és cölöpökre épült várost a tengertől. A Velence előtti lagúna három bejáratához tervezett mobilgát építését 2003-ban kezdték el – erről itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében Először keltek ki teknősök ennyire északon (videóval) A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam