2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna

Elérkezett a pillanat, amikor a Mose-gát élesben is bebizonyíthatta létjogosultságát. A hétvégi vihar során a mobilgát 130 centiméteres áradástól védte meg Velencét. 

Bár mind a 78 gátelem a helyére került, a kiszolgáló infrastruktúra egy része még mindig nincs készen. A tervek szerint a rendszert akkor használják majd, amikor az előrejelzések 110 centiméteres vagy nagyobb vízszintemelkedést jósolnak.  

Az erős hétvégi viharban a gátak segítsége nélkül a város fele víz alá került volna. 

Első alkalommal láthatók működés közben a Velence tengeri bejáratainál épített, Mose (Mózes) elnevezésű zsiliprendszer 30 méter magas, 20 méter széles és 5 méter vastag, 300 tonnás acélkapui, amelyek a tengerből kiemelkedve gátat képeznek, és a vízszint emelkedésekor megvédik a várost Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Meola

A közel évtizedes halasztással üzembe helyezett Mose közel hatmilliárd dollárba került. A felemelhető gátakból álló megoldás elzárja a szigetekre és cölöpökre épült várost a tengertől. A Velence előtti lagúna három bejáratához tervezett mobilgát építését 2003-ban kezdték el – erről itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Súlyos hőhullám után példátlan mértékű esőzés és áradások Uruguayban Áradások az amerikai kontinensen Télen még több menhelyi állat szorul segítségre Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam