2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több sós tó is van a Marson

A tudósok évtizedek óta kutatnak a Marson folyékony víz után. Most megerősítették, hogy nemcsak egy, hanem több sós vizű tó is található a vörös bolygón. A felfedezés részleteiről  Kiss László csillagász beszélt az M1-en.

A szakember elmondta: két évvel ezelőtt nagy szenzáció volt, amikor az Európai Űrügynökség szondája, a Mars Express felszín alatti radarméréseiből a tudósok kimutatni véltek egy nagyobb víztömeget a Mars déli pólussapkája alatt. A kutatók kétévnyi méréssort vizsgáltak meg, és

a legújabb eredmények nemcsak hogy megerősítették ennek a 30 kilométer átmérőjű sós tónak a felszín alatti létezését, hanem még három másikat is találtak.

Fotó: Shutterstock

A Mars, most már egyértelműen mondható, nem csak száraz kősivatag. A felszín alatti vizes tavak léteznek – mondta a csillagász, aki hangsúlyozta azt is, hogy a marsi körülmények mind megkövetelik a folyékonysághoz az igen magas sótartalmat is. A felfedezést ugyanakkor egyértelműen helyszíni mérésekkel lehet majd ellenőrizni – tette hozzá.

  • A csillagásszal készült teljes interjút itt lehet elolvasni. 
Neked ajánljuk
Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam