2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rehabilitálják a Szent László-patakot

Újabb 1,4 milliárd forint jut a Szent László-patak rehabilitációjára a korábbi 1,5 milliárd forint mellé – jelentette be Bicskén Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A politikus, aki a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos is egyben, jelezte, hogy a kormány, meghallva a vízfolyás mentén élők és főként az ott gazdálkodók igényeit, további forrásokat biztosított.

Az újabb, 1,4 milliárdos támogatás főként a vízgazdálkodási helyzet további javítását, az aszályos időszakokban jelentkező vízigények kielégítését, valamint a természetes vízkészletek hasznosíthatóságát segíti elő.

Fotó: szentlaszlopatak.ovf.hu

A képviselő megnyugtatónak nevezte, hogy a 2018-ban elkezdett vízügyi fejlesztés első üteme a várt eredményt hozta, és a júniusi nagy esőzések után nem öntötte el a patak Bicske városát. Megemlítette, hogy Bicske mellett Csabdit, Gyúrót és Martonvásárt érintik a beruházások, és reményei szerint 2021 őszére el is fognak készülni.

Bálint Istvánné, Bicske polgármestere felidézte, hogy a korábbi időszakokban az áradások és a villámárvizek is nagy gondokat okoztak a település alacsonyabban fekvő részein, ahová a patak rendszerint kiöntött. Az idén júniusban kétszer is nagy eső zúdult a városra, a település egyes részein problémákat is okozott, ám a Szent László-patak közelében élőket nem veszélyeztette a nagy mennyiségű víz, köszönhetően a rehabilitációnak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a 1,5 milliárd forintos projektet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal konzorciumi együttműködésében valósítják meg. A kivitelezés jelenleg is több helyszínen, párhuzamosan zajlik.

Bicske belterületén a nyáron töltés, valamint árvédelmi vasbeton támfal építése kezdődött meg, illetve mederrendezés, fenntartó sáv építése folyik. A projekthez kapcsolódóan a hidak alatti burkolatok és oldalműtárgyak kialakítása vagy rekonstrukciója zajlik Martonvásáron, Csabdin és Gyúrón. A projekt keretében elkészült az 1104. jelű összekötő úton lévő közúti híd átépítése, ott a híd alatti burkolatok, illetve a csatlakozó árkok mederburkolása kezdődött meg.

Az újabb, 1,4 milliárdos forrásból mederrendezést végeznek a vízfolyás Ercsi és Martonvásár közötti szakaszán, műtárgy-rekonstrukciók, műtárgyépítések, illetve növényzettelepítés valósul meg. Ezen felül Martonvásárnál felújítják az osztóművet, Gyúrónál kisvízi mederduzzasztó épül, továbbá vízhiány-monitoring állomást létesítenek.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam